Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак купуваме руски газ, но двойно по-скъп, втечнен и през Гърция

„Първи сме на тръбата на Турски поток, а купуваме по-скъп втечнен руския газ“, заяви Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация в интервю за Труд.

„Преди Нова година двата танкера, които дойдоха за България в Ревитуса, бяха руски. Но за това се мълчи. Отказваме тръбопроводния газ, който е поне наполовина по-евтин и купуваме втечнен газ, плащаме да бъде регазифициран на гръцкия остров Ревитуса, после го транзитираме през гръцката мрежа до България. Сега Гърция печели от нашето потребление, за сметка на времето, когато ние им транзитирахме газа и печелехме от тях. Това са абсурди“, коментира екеспертът.

Пламен Павлов съобщи, че получаваме 2,74 милиона кубика денонощно по договора с „Азербайджан газ съплай къмпани“. „Останалите количества са от друго място. Времето е по-топло от обикновено, но среднодневното потребление е около 10 милиона кубика. Твърдят, че част от потреблението е от газохранилището в Чирен. Вероятно е така, но останалите количества откъде са, не казват“, попита председателят на Българската газова асоциация.

„Ние сме в най-тежко положение. Първи сме на тръбата на Турски поток, защото излизайки от водната част, тръбопроводът преминава през турска територия, но в България се разпределя, на компресорна станция Странджа газът се връща в Турция и заминава за всички Балкански страни, а ние продължаваме да купуваме, може би същия газ, но от тях. Това е безобразна работа“, коментира газовият експерт и посочи, че цената на газа в България е по-скъпа от тази в съседните ни държави: Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Като пример Павлов посочи, че за месец декември цената на европейските пазари, на холандския газов хъб, е намаляла с 40 процента, докато в България за януари цената беше повишена с 27%.

Източник/ци: Пак купуваме руски газ, но двойно по-скъп, втечнен и през Гърция - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!