Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Губим 6,4 млрд. лв. годишно от затварянето на въглищните ни централи

„Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми“, написа в профила си във Фейсбук бившият министър на образованието Красимир Вълчев. Той публикува отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на въпрос от Теменужка Петкова.

Вълчев разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост:

  1. Преговорите са водени от Асен Василев;
  2. В Министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат;
  3. Лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване;
  4. Няма и анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента.

Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва:

  1. Преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата.
  2. Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди.  Невъзможност да се компенсира бизнесът при високи цени на енергията.
  3. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район.
  4. 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им.
  5. Загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите.

Източник/ци: Губим 6,4 млрд. лв. годишно от затварянето на въглищните ни централи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!