Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цената за недостигащ стаж е без промяна – 140,58 лв. на месец

Без промяна от началото на 2023 г. остава сумата, която хората трябва да внесат за така нареченото купуване на осигурителен стаж – 140,58 лв. за всеки недостигащ месец. Това съобщиха официално от НОИ по повод невярна информация, появила се в някои медии, че цената за покупка на стаж е нараснала.

Месечната сума за покупка на стаж няма отношение към увеличението на минималната работна заплата, а се изчислява като процент (19,8 на сто) от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, родени преди 1 януари 1960 г., определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, определен в разпоредбите с удължено действие на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., се запазва без промяна от началото на тази година – 710 лв.

Както „Труд News” вече писа, до приемането на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. размерът на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се остава 710 лв., съответно и сумата за закупуването на един месец осигурителен стаж - 140,58 лв.  (19,8%  от 710 лв.).

Възможностите за покупка на осигурителен стаж са определени в Кодекса за социално осигуряване, като вариантите за внасяне на необходимите вноски са два: за времето на обучение при завършено висше или полувисше образование, както и за периода на докторантура, или до 5 години при недостигащ стаж за пенсиониране по общия ред.

Пенсионерите с начална дата на пенсията през деветмесечието на 2022 г., откупили осигурителен стаж до 5 години, е 2679, като средният брой месеци недостигащ стаж на един пенсионер е 23,25. За цялата 2021 г. броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до 5 години, е 3840, а средният недостигащ стаж – 22,18 месеца.

Източник/ци: Цената за недостигащ стаж е без промяна – 140,58 лв. на месец - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!