Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нереално, но истина: Заплатите в Люксембург 5-6 пъти по-високи от нашите, а храните и горивата по-евтини (СНИМКИ)

Цифрите в малката европейска държава са впечатляващи, особено, когато ги виждаме начело на класация, на която сме „резервирали” дъното

Шест пъти по-висока минимална заплата от България, по-малко население от област Пловдив и все пак извън топ 100 в света на държави с най-скъп живот. Именно високите доходи и разликата с тези в България са най-честата причина, поради която у нас се споменава Люксембург, пише Trafficnews.bg

Цифрите в малката европейска държава са толкова впечатляващи, че чак звучат нереално. Особено, когато ги виждаме начело на класация, а ние сме „резервирали” дъното й. Не че не можем да си представим второто, но точно то ни губи реалната представа как е възможно в една толкова малка държава, стандартът на живот да е толкова висок.

Затова ще направим опит да онагледим разликите и приликите, ако има такива, като сравним по няколко различни показатели Люксембург с България и по-конкретно столицата на малката държава и Пловдив.

Правим паралел с Пловдив, тъй като държавата Люксембург е сравнително близо като брой жители до Пловдивска област. Във Великото херцогство живеят 639 070, а в столицата 122 273 души. Според последното преброяване жителите на града под тепетата са 343 070, а в цялата област 662 907.

Страната е конституционна монархия, най-използваният език е френски, след него немски, а в институциите ще ви посрещнат само на люксембургски. Държавата е и сред основателите на Европейския съюз и не случайно там се намират част от европейските институции. Към днешна дата голяма част от населението е съставено от чужденци, като според официални данни става въпрос за 35%.

Висок процент от работните места се заема и от хора, които живеят извън пределите й. Ежедневно към Люксембург се отправят около 200 000 души от Германия, Франция и Белгия. Разстоянието не е толкова голямо, но предимствата в съседните страни са по-ниски цени на имоти и данъци.

По неофициална информация българите в малката държава са над 1300, има школа по народни танци, а малките наши сънародници изучават български в Европейското училище, като се явяват на матури наравно с връстниците им в България. Голяма част от българите живеят в страната след присъединяването ни към ЕС и работят в европейските институции, където има български отдели.

6,5 пъти по-висока минимална заплата от тази в България

Минималното възнаграждение в Люксембург е 2313 евро, което е 6,5 пъти по-високо от това у нас – 710 лева.  

Социалният минимум в Люксембург се изчислява спрямо средните доходи в страната и съответно се променя според образование, квалификация и възраст.

Заплатите се индексират всяка година според различни показатели. Когато индексът на цените се увеличи с +2,5% през предходните 6 месеца, всички заплати трябва да бъдат увеличени със същата сума. Работодателите са длъжни съответно да вдигнат компенсациите на служителите си. Ако не, подлежат на глоба. Пример за това е минималното възнаграждение за квалифициран работник, който е над 18 години, е приблизително 2800 евро.

Средна работна заплата

Според последните данни у нас средната работна заплата е 1787, като в столицата тя е най-висока – 2 390 лева, а в Пловдив е 1538 лева.

Средното възнаграждение в Люксембург пък е 4910 евро, а статистките показват, че заплатите стигат до 21 900 евро на месец. С тези показатели страната е първенец в света, като изпреварва САЩ, Исландия и Швейцария.

Средно един служител на пълен работен ден в Люксембург е печелил 64 932 евро през 2021 година , като тази цифра представлява 182% от средната за Европа. Средното увеличение на заплатата за една година в малката държава е 6%.

Впечатляващи са годишните възнаграждения на учителите, като годишно те печелят около 98 835 евро, а това ги прави най-добре платени в този сектор на Стария континент. Годишната заплата в публичната администрация пък е 86 582 евро.

Що се отнася до платения годишен отпуск, българите отново са на дъното на класацията в ЕС. У нас ни се полагат 20 дни, като се допускат пет дни бонус при ненормирано работно време или опасни професии.

В Люксембург годишният отпуск е 32 дни, а с два дни повече получават хората над 50, а право на 36 дни имат тези над 55 години.

Въпреки високите възнаграждения, Люксембург изобщо не се нарежда сред най-скъпите градове в света, дори напротив. Според класация на The Economist дори е извън Топ 100, като е чак на 104 място.

Гориво

През последните месеци горивата и в двете страни варират изключително много, но в момента на съпоставка, на българската бензиностанция те са с няколко стотинки по-малко. Отваряме скоба, че в различни периоди се е случвало цените в Люксембург да бъдат по-ниски от тези у нас, но пък там няма държавна помощ, която при нас намаля крайната сума с още 25 стотинки на всеки литър.

Градски транспорт

Тук няма какво да съпоставяме, тъй като всички видове градски транспорт в Люксембург са напълно безплатни. Местни жители и посетители могат да ползват без такса автобусите, трамваите и влаковете. Тази социална политика е въведена вече от 2 години и прави страната първа в света, взела подобно решение.

Имоти

Ако можем да усредним цената на жилища в Пловдив за около 1000 евро на квадратен метър, то в Люксембург тази цифра е 10 пъти по-висока. През последната година се наблюдава спад в цените на имотите. Търсенето и съответно цените, първо са се увеличили по време на пандемията, като най-желани са били имоти с двор.

След началото на войната в Украйна, обаче е започнал застой на пазара и към момента той все още продължава. През последните месеци на 2022 година цените са паднали с около 15-20%.

Такъв спад у нас все още няма, но експерти прогнозират, че той тепърва предстои. Държавата е подела и политика, с която се бори срещу спекулата на цените, като предоставя държавни имоти за жилищно строителство, като съответно цените на апартаментите стават по-ниски, но има и условия за купувачите, като едно от тях е да нямат друго жилище.  

Ето и две примерни обява за продажба на жилища, като се избрали квартал Neudorf, който бихме могли да сравним с Кършияка по отдалеченост от центъра и по-нови сгради.

Наем на жилище

Първо трябва да отбележим, че в Люксембург има правила, с които трябва да се съобразиш при наем на жилище. Броят на стаите, например, зависи от броя на живущите, т.е. няма как петима души да живеят в две стаи. Ако семейството е с две деца – момичета, то трябва задължително да наемете апартамент с две спални, но ако децата са от различен пол, жилището трябва да бъде с три спални. В повечето случаи се изисква и депозит за три месеца.

Ето и една обява, отново от квартал Neudorf. Става въпрос за самостоятелна и обзаведена стая, в общо жилище с още шест такива. Сградата е на 15 минути с автобус от центъра на града, има оборудвана кухня, общо перално помещение и цената е 1050 евро на месец. В същия размер трябва да бъде заплатено на агенцията и депозит.

Хранителни продукти

Що се отнася до храна и дрехи определено в Люксембург можеш да намериш по-евтини. Това, разбира се, не се отнася за всички артикули. Цените на дрехите на известни марки са съпоставими с тези у нас. Разликата, обаче е в дните на намаления, когато отстъпките могат да паднат до 80% и то на всичко изложено, а не както правят у нас – само на определена стока.

По последни данни цените на хранителните продукти в Люксембург през последната година са скочили с около 10%, доста по-малко в сравнение със скока у нас.

Заснели сме хранителни продукти в магазин в самата столица, като трябва да отбележим, че ако се пазарува в съседна Германия или Франция могат да се намерят и доста по-ниски цени, а разстоянието е не повече от това Пловдив-Пазарджик.

Ето и съпоставка на няколко вида хранителни продукти, като те или са от една марка, или сме се стремили към това да заснемем най-евтиния продукт в обекта.

Една и съща марка пакетирано кафе излиза по-евтино в Люксембург, въпреки, че в пловдивския магазин е с промоционална цена.

В Люксембург пакет от 250 грама е 3.05 евро (5.97 лева), а в България цената е 6.69 лева, като без промоция е съответно - 8,39 лева.

Най-ниската цена за олио, която намираме в Люксембург е 5,52 лева за бутилка от 1 литър, доколкото у нас има и под 5 лева.

Цената на праха за пране е по-ниска от тази в Пловдив. При една и съща марка за 42 пранета в Люксембург е  12.75 евро (24.94 лева), а у нас за 40 пранета цената е 27,99 лева.

Прясното мляко

В Люксембург: 1,59 евро, 1 литър с 3,5% масленост

Пловдив същата бутилка, но с 3%  масленост е 3,20 лева

Драстична разлика има в цената на маслото.

Може да бъде намерено и масло за около 1.80-2 евро, което също е значително по-малко от това, което се предлага у нас.

В Люксембург виждаме и пакети с макарони и спагети за около 80-90 цента. Като такива под 2 лева в пловдивския магазин не намираме.

На люксембургския щанд има и брашно за 55 цента, а у нас минималната цена е 1.69 лева.

Рибният щанд:

Ето и цени от щанда с зеленчуци и плодове:

Източник/ци: Нереално, но истина: Заплатите в Люксембург 5-6 пъти по-високи от нашите, а храните и горивата по-евтини СНИМКИ

Люксембург vs Пловдив: Каква е разликата в цените на горива, имоти и хранителни продукти? - trafficnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!