Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин с нов указ за газа, ще получим ли фактура за неустойки за милиони долари без лихвите?

В късния следобед на 30 декември руският президент Владимир Путин издаде указ, с който разрешава някои плащания на газа на "Газпром" в чуждестранна валута.  Това става часове преди изтичане на договора между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за доставки на руски газ. Така последните часове на 2022 г.  станаха горещи за българската енергетика.

Новият указ разрешава плащания към руски доставчици, ако събират дългове от чуждестранни купувачи или самите те погасяват дългове към руски доставчици по договори за доставка на природен газ. Разплащанията могат да бъдат в чуждестранната валута, предвидена в договора, и да бъдат реализирани през специална сметка, пише в документа. 

May be an image of 1 person and text that says 'Tass 31 DEC, 00:28 Putin allows to collect gas supplies debts in unfriendly countries' currency Settlements can be made in a foreign currency, using a special account opened by an authorized bank on the basis of the application of the Russian supplier'
Facebook

May be an image of 1 person and text
 Facebook

Борис Петров: Четенето на Капитал се превръща в диагноза. Ето какво ни казва:
Късно вечерта на 30 декември руският президент Владимир Путин е издал нов указ, с който се разрешават разплащания в чуждестранна валута с купувачи от неприятелски страни за доставки на руски газ.
А ето и официалното изявление в ТАСС:
Руските доставчици на природен газ могат да се разплащат с купувачи на газ от недружелюбни страни в чуждестранна валута, ако съберат дългове за доставки на газ от такива купувачи.
Нали се осъзнава каква е разликата между това да си събираш дълговете в чужда валута и да подписваш нови договори за доставки в чужда валута.

Така президентът на Руската федерация променя предишния указ от 31 март, в който беше задължението да се открие сметка в рубли, в която да се превалутира плащането в долари или евро. 

Какво означава това за българската страна по договора?

От "Булгаргаз" припомниха, че днес изтича договорът с "Газпром експорт" и за този казус с указа на руския президент ще се търсят консултации.

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори на "24 часа", че още сутринта "Булгаргаз" е поискал правно становище от юридическите си консултанти. "Така или иначе ние не можем да извършим плащания през почивните дни, тъй като банките не работят.  След получаване на становище от юристите, ще предприемем необходимите стъпки, ако се налага", отговори още Христов. 

Високопоставени източници в енергетиката коментираха, че това е доста подъл ход, тъй като никоя банка не работи в последия ден на годината. И че това е подготовка за бъдещ арбитраж и ще засегне не само нашата страна, но и другите в Европа, които отказаха да плащат в рубли.

Според други експерти, които са извън държавната енергетика, е възможно на 27 януари "Булгаргаз" да получи фактура за неустойки по договора за около 800 млн. долара, без лихвите.  Срокът за плащане щял да бъде към 15 февруари.  Ако то не се получи, вероятно ще се заведе арбитражно дело. 

По договора имало летни плащания за неприети, според някои, а според други - неполучени количества. Те са в размер на 4% от газа.

Минималните годишни количества газ, за които се дължи плащане,  били 80% от 2,9 млрд. куб. м, което е 1,5 млрд. Съгласно договора в първата половина на следващата година българската компания има право да получи 450 млн. куб. м. Така че остават към 1 млрд. куб. м газ, за който вероятно ще се спори. 

Всекидневните заявки, които "Булгаргаз" е правила, според тези експерти, не е задължение, а е право на компанията да си оптимизира графиците за доставка.

Часове преди изтичането на годината е ясно, че няма яснота върху казуса с новия указ на Путин. 

Вижте новия указ на Путин тук

А ето и предишния

Източник: "24 часа"

Източник/ци: Путин с нов указ за газа, ще получим ли фактура за неустойки за около 800 млн. долара без лихвите? | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!