Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грабежът на века: Ето как „пиленцата“ на Луканов окрадоха България

Един от малкото истински дисиденти в България – Петър Бояджиев, като очевидец на грабежа на века, случил се след края на комунизма, разказа как „пиленцата“ на Андрей Луканов ошушкаха спестяванията ни със създаването на първите частни банки у нас.

Ето поста на Петър Бояджиев без редакторска намеса:

По онова време за назначените от Луканов бизнесмени правенето на бизнес беше много лесно и всеки ще ме разбере днес, макар и със закъснение. ДСК – държавна спестовна каса, беше фрашкана със спестяванията на милионите наивни българи.

Тези милиони българи, вярваха в държавата и че техните спестявания са най-сигурни там. Всъщност, те и нямаха къде другаде да ги пазят, освен под дюшеците. И тъй, Луканов пусна своите пиленца да създават частни банки.

Да, ама за да има банка, трябват пари. Частната банка сключва договор, който няма никакво намерение да спазва и ДСК дава на частната банка стотици милиони лева срещу фалшивото обещание в договора,  да ѝ ги върне с лихвите.

Това всичко ставаше под ръководството на Луканов. Предприятията бяха държавни. Фирмите на пиленцата на Луканов с негово писмо вземаха продукция за милиони долари от държавните предприятие на  разсрочено плащане, за което и директорите на предприятията и получателите на стоките знаеха, че няма да се издължават никога.

Така държавните предприятия вземаха кредити от банките, за да произвеждат стоки. Така те се задължаваха към банките, знаейки, че никога няма да се издължават и така назначените пиленца на Луканов като Красимир Стойчев, Илия Павлов и другите, ставаха видни бизнесмени.

И така, докато източиха ДСК, тоест спестяванията на наивните българи. Назначените от Луканов бизнесмени обменяха печалбите си във долари и ги изнасяха вън от България. И така един ден дойде какво? Инфлацията.

Парите на наивните българи в долари в чужбина в сметките на назначените от Луканов бизнесмени. А наивните българи, които вярваха в държавата, с пръст в уста и сметки в ДСК, които нямаха никаква стойност, защото 3000 лева струваше 1 долар. Мисля, че с днешната си култура всеки средно мислещ човек може да разбере тази проста схема, но на времето хората бяха наивни и невежи.

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Грабежът на века: Ето как „пиленцата“ на Луканов окрадоха България - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!