Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Маркет линкс": Цели 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока! ГЕРБ-СДС твърдо на върха, 41% нямат доверие на Радев, рекордно недоверие към Кирил Петков

Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока.

Бившият премиер е настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е рекордьор по недоверие. Това е БГ политикът, който за най-кратък период се е сринал в обществените нагласиси.

76% от българите нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато само 19% му имат доверие. 

Това показват данните от ново национално проучване на „Маркет Линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета. 

За първи път се отчитат и по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. „През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза социологът Добромир Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“.

„За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви социологът Добромир Живков.

По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

„Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът. 

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

„За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, заяви Добромир Живков.

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е „Продължаваме промяната“, трета ДПС, четвърта „Възраждане“, следвани от БСП, „Демократична България“, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Източник/ци: „Маркет линкс“: Рекордно недоверие към Кирил Петков - минус 76%

"Маркет линкс": ГЕРБ-СДС твърдо но върха, 41% нямат доверие на Радев, 76% - на Петков!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!