Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българите опустошиха Одрин по празниците

Одрин отново тези дни е наводнен от български туристи, дошли да пазаруват преди Нова година.  Хиляди българи се стекоха в града за празничен шопинг. Желаещите да преминат в двете посоки на  граничния пункт Капитан Андреево/Капъкуле, чакат на дълги опашки.

Отиващата си 2022 година ще се запомни с масовите пътувания на българските граждани в Турция и по-специално в пограничните градове Одрин, Лозенград и Текирдаг, за да пазаруват. Търговците в близките до границата турски райони отчетоха засилен поток от нашенци специално за празниците, съобщава Марица.бг.

Йомер Бичер, собственик на магазин за ядки, казва: ”Българите купуват ядките с килограми. Нашите хора не могат да купят в такива количества, защото при тези икономически условия за нас са невъзможно скъпи. Но за българите цените са изгодни. Естествено, че ние сме много доволни от тях“.

Демир Демир от България, който дойде в Одрин за новогодишен пазар, заяви: "Българите харесват и консумират много баклава. Ето защо купуваме много баклава за Нова година. Ние пазаруваме от Одрин редовно. Днес ще купим сирене, текстил и перилни препарати."

Българите, които искат да посрещнат новата година в Одрин, пък направиха резервации в увеселителни заведения и хотели. Заетостта на хотелите за този уикенд надхвърля 80 процента.

Представителят на Асоциацията на турските хотелиери в Одрин Гьокхан Балта съобщи за агенция Демирорен (DHA), че и тази година местните и чуждестранните гости ще бъдат в изобилие в навечерието на Нова година,

„Имаме голямо търсене от гости, идващи от Балканите. Текущата ни гъстота на резервации е около 80 процента за всички хотели в Одрин. Вярваме, че следващите дни ще достигне поне 85, допълни той. Смятаме, че ще приемем над 2000 гости в нашите хотели по прозниците.

Хотелите и ресторантите в Одрин са готови за новогодишните празници. Голяма част от резервациите за посрещане на Новата година са направени от българи.

По думите на мениджъра Юсуф Йениюрт, програмите за посрещане на Новата година са съобразени с вкуса и интересите на клиентите от съседните страни. В някои от тях дори ще гостуват музиканти и изпълнители от България.

През август с указ на турския президент Ердоган на българските граждани се даде право да посещават Турция само с лични карти, което още повече увеличи туристическия и шопинг потока.

На фона на високия курс на чуждите валути в Турция предвид на катастрофалния спад на турската лира, българите като клиенти станаха спасителен пояс за развитието на търговията и икономиката на пограничните градове.

По данни на търговско-промишлената палата в Одрин през уикендите по около 20 хиляди български граждани посещават града. Според едно проучване на Гугъл, през 2022 г. българите най-често са търсили отговор на въпроса ”Колко турски лири струва един грам злато?“. На второ място по интензивност са търсенията на въпроса ”Какъв е курсът на турската лира днес?“

Източник/ци: Българите опустошиха Одрин по празниците - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!