Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Колко кафе е нужно за подобряване на паметта

Нищо не ободрява така, както разлята чаша горещо кафе

Ново изследване, проведено в Тайланд, е посветено на влиянието на кафето. Учените установяват, че пиенето на кофеиновата напитка сутрин подобрява паметта след това. Също така се намалява сънливостта в сравнение с периода преди да се изпие напитката, но това е известно на всеки, който си е изпил кафето. В този случай може да се мине и без научни доказателства. Резултатите от проучването са публикувани в Physiology & Behavior.

Учените отчитат и повишаване на вниманието след консумацията на кафе с кофеин. За това е достатъчно 50 мг кафе. Промените по отношение на подобряването на паметта и вниманието се отбелязват около 30 минути след изпиването на кофеиновата напитка.

Наблюденията на учените показват, че дори едно кафе сутрин може да намали сънливостта и да подобри когнитивните способности на човек. В изследването участват 25 млади мъже, които са били разделени на две групи. На едната група е предложена напитка, която наподобява кафе, а на другите кафе с кофеин.

Реално учените потвърждават, че кафето помага да се справим със сънливостта, което е известно вече на всички почитатели на напитката. Но заедно с това е добре да знаете, че ще подобрите паметта и вниманието си. Ако предпочитате чай, има и такъв със съдържание на кофеин, като черния и зеления.

Източник/ци: Колко кафе е нужно за подобряване на паметта - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!