Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Чехия вдигат минималната заплата, вече става...

Вдигането на минималната заплата изостава от инфлацията в страната, която достига най-високите си равнища от десетилетия

Правителството на Чехия одобри повишаване на минималната работна заплата с 6,8 на сто до 17 300 чешки крони (715.60 евро) на месец от 2023 г., предаде Ройтерс.

Кабинетът в Прага очаква че минималната заплата ще възлиза на около 40,5 на сто от средната работна заплата за 2022 г. През първата половина на 2022 г. 128 000 души в Чехия, което се равнява на 3,6 процента от всички заети лица, са получавали минимална работна заплата, според протокол от правителственото заседание.

Вдигането на минималната заплата изостава от инфлацията в Чехия, която достига най-високите си равнища от десетилетия, отбелязва Ройтерс. Покупателната способност в страната намалява поради увеличението на цените, което през септември достигна до 18 процента на годишна основа, преди да спадне до 16,2 процента през миналия месец.

Чешките домакинства са изложени на натиска на рязкото повишаване на цените на енергията след военната агресия на Русия в Украйна. 

Покупателната способност на заплатите в Чехия се понижи с почти 10 на сто през второто и третото тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс. 

В България минималната заплата в момента е 710 лв.

Източник/ци: В Чехия вдигат минималната заплата, вече става...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!