Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коледен базар по български: Кал, свински уши, скара и евтина мастика

Деволюция / Devolution: Получихме отговор от организаторите на коледния базар в парк Възраждане, в който ни упрекват, че сме пуснали тенденциозни снимки, които да създават лошо впечатление. За да сме коректни...

Източник: ФрогНюз

Зима е. Снежинките вече са нападали по покривите на сградите, в цяла Европа грее коледна украса, а аромат на греяно вино се носи от щандовете на красивите базари. Усмихнати продавачи предлагат ръчно издълбани орнаменти, рее се коледно настроение и… после се връщаш в България. 

Кал. Така изглежда един от откритите с фанфари десет коледни базара в София. Човек би си помислил, че се намира извън пределите на столицата, или пък в някой от по-крайните квартали, в които все още няма добра инфраструктура, защото управата под вещото ръководство на кметицата Йорданка Фандъкова се занимава с иначе перфектното пренареждане на жълтите павета, нали… Уви, този коледен базар е в парк “Възраждане”. Ако питате брокерите на недвижими имоти (които струват колкото апартаменти в Западна Европа), това си е директно в центъра на София.

May be an image of 2 people, outdoors and tree
Деволюция / Devolution

А иначе, според Столичната община, това е един от няколкото коледни базара, които се организират извън централната част на града.  

Като изключим факта, че сергиите удрят кепенците още около 21 ч., базарът нито е голям, нито пък тъне в коледно настроение. Но пък потъва в кал след първия по-голям дъжд. Казано иначе - базарът в парк “Възраждане” е като партия “Възраждане” - неприятен. 

Базарът в парк “Възраждане“ ще е наличен от 9 декември до 2 януари и се подготвя от “Софийски имоти“. От Столична община поясниха, че цялата площ на базара е отдадена под наем на частна фирма. С това, разбира се, отговорността пада. Тоест, не можем да попитаме местната управа в София защо един от коледните базари е в това състояние, въпреки че снимките вече се въртят в социалните мрежи и потребителите повдигат учудено вежди.

May be an image of drink and indoor
Деволюция / Devolution

Според медийни публикации организаторът се вдъхновява още преди десет години, когато вижда базара в Берлин. Така той решава, че трябва да пресъздаде същият този дух и в България. Залага и на българското и на западното.

Простете, но силно се съмнявам базарът в Берлин да изглежда точно така.  

"Ние не залагаме да копираме западния модел, а  правим комбинация между това, което правят на запад и нашенските си традиции и вкусове. Като храна ще има типично българска", разказа организаторът Стоян Венев пред NOVA. 

Уж щяло да има и атракциони за децата с атрактивна програма всеки уикенд. Ако седмица след откриването “атрактивната програма” е кална баня в стил “София спа ризорт”, мерси, ама ще пропусна.

May be an image of 1 person and outdoors
Деволюция / Devolution

"Следващият уикенд ще имаме нестинари. Ще имаме кукери. Имаме вкусна скара с мезета, свински ушички, наденички, местни деликатеси",  разказа още организаторът. 

Щяло да има нестинари. Вместо върху жарава, вероятно хората са танцували върху кал. Не че не е предизвикателно да останеш прав върху хлъзгава повърхност, но се съмнявам това да е била идеята им. 

А иначе - със сигурност скарата върви. Прилича точно на онова, което си организират мъжете в селата, когато колят прасе посред зима - гумени ботуши, кал, ушички и евтина мастика. Наздраве. 

Джесика Вълчева

Деволюция / Devolution:

Получихме отговор от организаторите на коледния базар в парк Възраждане, в който ни упрекват, че сме пуснали тенденциозни снимки, които да създават лошо впечатление. За да сме коректни, публикуваме отговора им, както и техните хубави снимки от мястото.
Няма да коментираме естетиката на обстановката, защото нали всеки сам си преценя. Ще си позволим обаче само още две думи от нас. Калната нива, която представлява паркът там, определено е по вина на общината, не на организаторите. Търсенето обаче на национална автентичност не означава опошляването на всяка традиция и използването ѝ като панаирджийски атрибут, както в случая са нестинарските танци, които нямат нищо общо с Коледа.
Коледен Базар - София:
"Благодарим за "доброжелателното" отразяване на нашият базар. Явно авторите на този пост виждат само калта на този базар, която сякаш сме си донесли от вкъщи и няма какво друго да се види. В тази връзка искаме да кажем няколко неща , а накрая ще приложим и ние няколко снимки:
1 - Колко от коментиращите тук, особено авторите на поста, публикуват в профилите си единствено такива снимки, които отразяват най-неприятната част от живота им? Качвате ли снимки на разхвърляните си стаи или свои снимки, когато сте болни и неразположени и не се чувствате добре?
2 - Към момента на публикуването на този пост, вече бяха взети мерки за справяне със ситуацията с калта(прилагам снимки). Теренът, на който се провежда базара е общински и всяка промяна по него(в случая настилане) трябва да се съгласува с общината и да се организира, което изисква и отнема технологично време. Ако мислите, че не виждаме проблема в "собственият си двор" и не искаме да го решим своевременно, бъркате се.
3 - Колко от вас са започвали дадено начинание и от първият път са се справили отлично, предвиждайки всички възможни трудности и пречки? Защо правите сравнение с базари, които имат вековни традиции, в страни които са измислили коледните базари и как мислите са изглеждали първите им опити? А защо трябва да ги правим точно, както ги правят и те, нима ние нямаме наши традиции и народна идентичност?
4 - Относно отменени или отложени участия - как да осъществим нестинарски танци в 19 часа, при положение че е валял дъжд до 16 и 30, а за да се получи необходимата жарава са нужни 6-7 часа да гори огън..
5 - Относно високите цени - цените ни са абсолютно конкурентни на повечето базари в София, а и не само. Нима като отидете на бензиностанцията, цените са същите като преди 2 години? А олиото, а хляба, лекарства, суровини?
Към авторите на поста - Коректно би било, като отразявате "грозната" част на дадено нещо, да покажете и "красивата". Монетата има 2 страни, приятели. Ние сме малка частна организация, която си върши работата с много труд и любов, оставайки да правим в България това, за което в чужбина бихме изкарвали многократно повече. А с начина, по който представяте нещата, само с едното им лице - това което вие виждате, петните репутацията и забавяте развитието ни..
Светли празници на всички и нека бъдем малко по-толерантни и по-малко осъдителни

Източник/ци: Коледен базар по български: Кал, свински уши, скара и евтина мастика

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!