Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Телеком война за Булсатком, „нашия Спас”, шофьор на радиокола в БНР

След като от отчета на Юнайтед Груп стана ясно, че покупката на Булсатком от страна на бившия шеф във Виваком Спас Русев, известен от времето на Царя като „нашия Спас”, а преди това шофьор на радиокола в БНР, е станала с кредитиране от собственика на Виваком, се очаква буря в сектора. Според Капитал конкурентният телеком Йеттел, който беше кандидат за компанията, ще жали в Комисията за защита на конкуренцията. А1 също „следи ситуацията” и „може да сезира контролните органи”.

Причината за спора е, че Булсатком и Виваком са първият и вторият играч на пазара за телевизия у нас, като първата компания има 648 000 абонати, а втората – 626 000. След тях остава А1 с 525 000 по данни на ресорната Комисия за защита на конкуренцията. При фиксирания интернет лидер е Виваком с около 701 000 абонати, следвана от А1 с 606 хил. и Булсатком със 170 хил.
Напомняме, че собственикът на Виваком притежава и Нова телевизия, а на Йеттел държи и бТВ.

 „Първоначалният заем е даден през септември от страна на United Group (UG) към Viva Corporate, като в отчета се казва, че 126,5 млн. евро ще бъдат изискуеми на първата годишнина от сключване на договора за кредит с 30-дневно предизвестие. Лихвите върху заема са 5% на година, се казва в документа. На 6 октомври размерът на кредита е леко увеличен до 126, 77 млн. евро.
Интересно е и каква е договорката между UG и Viva Corporate за изплащане на заема - чрез продажба на активи.

Виваком ще получи 148 базови станции на Булсатком, оценени на 3 млн. евро, както и оптичната мрежа на оператора за още 87 млн. евро. Първите ще бъдат използвани директно от Виваком, а мрежата ще бъде обратно дадена под наем на Булсатком. Оставащите 37 млн. евро по заема ще бъдат рефинансирани от търговски банки, се казва в отчета, цитиран от Капитал.
Според United Group прехвърлянето не подлежи на регулаторно одобрение и вече е завършено.

"Потенциална концентрация между Виваком и Булсатком би имала изключително негативно отражение върху конкуренцията на пазара на тв услуги, което в крайна сметка ще ощети сериозно потребителите. Πpeз пocлeднитe мeceци "Виваком" пpидoби няколко доставчика на интернет и телевизия и една поредна концентрация ще я превърне в доминантен играч с над 50% пазарен дял. Ако информацията се потвърди и от нея стане ясно, че става въпрос за концентрация, ние ще сезираме надлежно всички регулаторни органи", заявиха от А1 в коментар на казуса.

Радостина Тонева


Източник/ци: Телеком война за Булсатком | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!