Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мизерията превзема Унгария - затварят театри и кина заради енергийната криза

Наложените от правителството на Орбан тавани в цените на петрола и основните хранителни продукти водят до недостиг на стоки и горива в магазини и бензиностанции

В Унгария затварят театри, стадиони, музеи и библиотеки заради енергийната криза и инфлацията, пише Труд.

"По-важно е да отидеш на лекар, отколкото да гледаш футболен мач", примиряват се местните

Изградени под егидата на унгарския премиер Виктор Орбан, редица стадиони ще трябва вече да угасят светлините заради скочилите цени на тока. И не само те. Театри, библиотеки, басейни, прочути балнеокурорти - от ден на ден набъбва списъкът на обектите, които пускат кепенците в тази централноевропейска страна, връхлетяна с пълна сила от инфлацията и енергийната криза.

Безпрецедентна ситуация, засягаща най-вече провинцията и посрещана засега с примирение от унгарците. В град Секешфехервар на 60 километра от Будапеща местният футболен клуб, който играе в първа лига, вече няма достъп до своя стадион. Построен през 2018 г., той може да побере 14 хил. зрители и общината по принцип се гордее с него.

“Табута няма”, заявява пред АФП кметът Андраш Чер-Палкович, член на управляващата партия ФИДЕС. Спортът е свещен в страната на Орбан, въвела амбициозна национална програма за строителство и реновиране на стадиони. Но и спортът “трябва да даде своята дан”, смята 48-годишният шеф на общината, затворил също така музеи и театри. Сред стохилядното є население “никой не се радва на тези мерки”, заради които общината е заприличала на мъртъв град, но хората разбират, “че нямаме избор”, добавя той.

“Образованието и здравеопазването, естествено, са приоритет - по-важно е да идеш на лекар, отколкото да гледаш футболен мач”, коментира 72-годишният Геза Дели. Няма упреци и от страна на играчите, принудени да тренират на по-малки терени по време на зимната пауза.

Работата на клуба “не е особено засегната от драстичното решение за пестене на енергия”, уточни в комюнике “Мол Фехервар”. “Мине ли януари, ще видим какво е положението”, изтъква Андраш Чер-Палкович, който е настоял федерацията да изтегля вечерните мачове за по-ранен час, преди да се стъмни. Други клубове от върха на футболната структура като “Хонвед” и “Дебрецен” също са останали без стадиони.

Унгария се готви за тежка зима и нейният премиер, който обичаше да хвали евтината енергия в страната, е под натиск. Инфлацията там е сред най-високите в Европейския съюз (21,6 на сто през октомври на годишна база), рецесията дебне, а страната все още чака 14-те милиарда евро от европейските фондове, блокирани заради опасения, свързани с корупцията и състоянието на правовата държава.

Недоволство е все по-видимо по улиците, където учителите протестират срещу мизерните си заплати. Наложените тавани в цените на петрола и основните хранителни продукти водят до недостиг на стоки и горива в магазини и бензиностанции.
Упадък, за който според Виктор Орбан е виновен Брюксел. “Санкциите (срещу Русия, бел. АФП) ни съсипват”, крещят плакати, разлепени из цялата страна в рамките на организирано национално допитване.

Секешфехервар има заводи и това го нарежда сред най-богатите градове в Унгария; ситуацията обаче е различна в други общини, застрашени от фалит.

“Без подкрепа от държавата мнозина няма да могат да си платят сметките. Но каква полза да чакаме чудо, по-добре да вземем нещата в свои ръце”, разсъждава Андраш Чер-Палкович.

Директорът на общинския театър Янош Сикаро вече е намерил друго място, където артистите да репетират два месеца, докато сградата стои затворена.

“Няма да чакаме безнадеждно и да си мислим: “Боже мой, какво ще стане сега?”, отсича седемдесетгодишният мъж в пустото театрално фоайе.

Макрон: След войната в Украйна Европа ще бъде по-слаба - голяма част от индустрията ѝ ще бъде убита

Източник/ци: Мизерията превзема Унгария - затварят театри и кина заради енергийната криза - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!