Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страните от ЕС са увеличили вноса на руски втечнен природен газ до рекордни нива

През периода януари-октомври 2022 г. страните от ЕС са увеличили вноса на руски втечнен природен газ (LNG) с 42% в сравнение със същия период на миналата година до 17,8 млрд. м3. Това съобщи Financial Times, като се позова на свои изчисления.

Делът на руския втечнен природен газ в европейския офшорен внос е 16% като в същото време руската суровина на европейския пазар се свива с 4 процентни пункта на фона на общия ръст на обема на вноса на втечнен природен газ. По данни на Refinitiv американският втечнен природен газ представлява 42% от европейския внос на втечнен природен газ, Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Европа, а Катар - третият с дял от 13,7%.

Почти целият руски втечнен природен газ, доставен в ЕС, е предназначен за Франция, Белгия, Испания и Нидерландия. По-голямата част от руския втечнен природен газ се доставя в Европа от завода за втечнен природен газ в Ямал, където NOVATEK държи контролния пакет акции, а други дялове се държат от френската TotalEnergies, китайската CNPC и китайския фонд "Път на коприната".

Освен това газовите танкери от завода за втечнен природен газ KSPG Portovaya, пуснат от "Газпром" през септември 2022 г., вече няколко пъти са доставяли в Гърция.

По данни на Refinitiv между януари и октомври 2022 г. ЕС е внесъл рекордните 111 млрд. куб. м втечнен природен газ, което е с почти 70% повече спрямо същия период на миналата година.

Междувременно РБК по-рано писа, позовавайки се на данни на Kpler, че доставките на втечнен природен газ за ЕС през първите 10 месеца на 2022 г. са се увеличили с 64% до 105 млрд. м3.

ЕС се превърна в най-големия вносител на втечнен природен газ в света, изпреварвайки Китай, който е закупил 69,9 млрд. куб. м втечнен природен газ през първите 10 месеца на 2022 г. в сравнение с 87,5 млрд. куб. м през същия период на 2021 г.

По данни на Росстат производството на втечнен природен газ в Русия за първите 10 месеца на 2022 г. се е увеличило с 10,6% до 26,9 млн. т (в сравнение с 37,1 млрд. м3 в нормално състояние). Това означава, че 48% от руското производство на втечнен природен газ е доставено в Европа през първите 10 месеца на 2022 г.

Въпреки силния ръст на руския внос на втечнен природен газ, обемът му е само малка част от 62,1 млрд. м3 газ, постъпил по тръбопроводи през този период.

FT стига до заключението, че с увеличаването на вноса на руски втечнен природен газ Европа става уязвима от превръщането на енергията в оръжие. Изданието се позовава на мнението на изследователя А.-К. Корбо от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, който предполага, че Русия може да пренасочи товари към страни с недостиг на втечнен природен газ като Бангладеш и Пакистан на ниски цени, за да постигне политически ползи и да окаже натиск върху Европа, която ще бъде принудена да купува втечнен природен газ на още по-скъп спот пазар.

В същото време ЕС осигурява доставките на втечнен природен газ за себе си и заедн ос това прехваща доставките, предназначени за развиващите се страни, които не могат да се конкурират ценово с Европа. "Газпром" смята, че значителното нарастване на търсенето на втечнен природен газ в Европа е дестабилизирало пазара и е довело до повишаване на цените.

Някои доставчици нарушиха договорите и пренасочиха танкери с втечнен природен газ към европейски държави, което предизвика кризи в няколко държави от Азиатско-тихоокеанския регион. По-специално, индийските власти бяха принудени да разпределят газа за торове и други промишлени потребители.

След началото на специалната операция на Русия в Украйна ЕС увеличи усилията си да замени руския тръбопроводен газ с газ от други доставчици, най-вече с втечнен природен газ.

Рязкото увеличаване на доставките на втечнен природен газ за Европа беше предизвикано и от спирането на газопровода "Северен поток 1", руските контрасанкции, които затвориха достъпа на "Газпром" до газопровода "Ямал-Европа", и ограничаването на украинския транзит до само една газоизмервателна станция (ГИС). През 2021 г. "Газпром" е изнесъл155 млрд. куб. м газ за Европа (включително Турция).

Международната агенция по енергетика (МАЕ) смята, че вносът на газ от Русия по тръбопроводи в ЕС ще намалее до 60 млрд. куб. м през 2022 г.

Източник: neftegaz.ru

Източник/ци: Страните от ЕС са увеличили вноса на руски втечнен природен газ до рекордни нива | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!