Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Говорителя на Министерски съвет Антон Кутев: “Страната трябва да даде пари за изтребители, а не за социални помощи, защото има война. Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели“.

Нинова към премиера: Ще понесе ли отговорност Антон Кутев за думите си, че "България е преди война"

Г-н премиер, това позиция на Министерски съвет ли е? Кое ви кара да мислите, че България е преди война? Има ли обективни фактори за такова нещо след решението за износ на оръжия или това е лично мнение на говорителя на МС, пита Нинова

Изказването, че със социални помощи война не се печели е недопустимо, особено от говорителя на Министерски съвет. 

Ще понесе ли отговорност Антон Кутев за думите си, че "България е преди война"? 

Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова премиерът Гълъб Донев по време на парламентарния контрол във вторник. 

Ето го и цялото и изказване от трибуната на парламента:

След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове на българските граждани са за последиците от тази война за България и за народа ни. Разбира се икономически, финансови и социални последици има, но досега не е ставало въпрос за близка заплаха за въвличане на България във войната.

Позицията на нашата парламентарна група относно износа на оръжия за Украйна е кристално ясна и последователна. Ние смятахме, че това решение не трябваше да се взима, защото именно то е рисково България да бъде намесена във войната. Но всичко това бледнее пред изказването на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев, който казва така: 

“Страната трябва да даде пари за изтребители, а не за социални помощи, защото има война. Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели“.

Йенс Столтенберг: Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена.

Г-н министър-председател, това позиция на Министерски съвет ли е? Кое ви кара да мислите, че България е преди война? Има ли обективни фактори за такова нещо след решението за износ на оръжия за Украйна или това е лично мнение на говорителя на МС, което би било недопустимо, защото той изразява мнението на правителството?
Кристално ясно ни стана, че служебният кабинет на президента Радев замразява доходите и социалните плащания. Но изказване като: “Със социални помощи война не се печели“ е цинизъм към българския народ в тази тежка икономическа, социална криза и на прага на предстоящата криза. Войната вилнее сега, а това оръжие, за което говори Антон Кутев, ще дойде през 2030 г. – става въпрос за самолетите на чертежи.
Г-н министър-председател, казахте, че не е ваша работа да коментирате говорителя си, а обратно. От вашия отговор разбирам, че това не е позицията на Министерски съвет. Тогава някаква отговорност ще се търси ли от този човек? Той може ли да си говори свободно каквото му хрумне, особено по такива опасни въпроси, като война, намираме се преди война, въвличане във война?

От отговора ви разбирам още, че служебното правителство изпълнява разходите за отбрана, гласувани от Народното събрание. Ние сме били в няколко от последните и не сме чули НС да се занимава с разходи и да възлага на което и да е правителство търсене на оферти за десет “Грипени“, които временно да се наемат или да бъдат на лизинг докато дойдат новите F-16.

Днес за пореден път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим редовно правителство и да поемем отговорността за управлението на страната. Ние това го знаем, че е наша отговорност. Вашата, обаче е, докато това се случи, да водите политика първо – която не внася страх и паника сред населението от сорта на това изказване. Второ – да не се отклонявате от политиките, начертани от последното НС, в които няма такива предвидени разходи за превъоръжаване, каквото вашето правителство започна да прави. И трето – проявявайте повече уважение към институцията Народно събрание. Народното събрание в България контролира Министерски съвет, а не обратното.

Източник/ци: Нинова към премиера: Ще понесе ли отговорност Антон Кутев за думите си, че "България е преди война"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!