Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Татяна Дончева на кръглата маса за нова левица: И с по-големи катили сме правили коалиция!

"И с по-големи катили сме правили коалиция, повярвайте ми. (...) ,това заяви лидерът на Д21 Татяна Дончева на Кръглата маса в НДК под наслов "Лява България - идеи, политики, единение". 

Дончева каза това в присъствието на Георги Пирински и Кирил Добрев, на лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на "Изправи се, България" – Мая Манолова, на "Движение 21" – Татяна Дончева, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, и на партия МИР - Симеон Славчев. 

И продължи: "Това, че ние сме организирани в партиите си, е една допълнителна подробност. Затова трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП". 

Дончева коментира, че въпросът за ново ляво обединение е много трудно решим. Тя се обяви за създаването на нов политически субект: "За да може групите, които той формира по места, да започнат да живеят с мисълта, че се върви към един нов субект и няма да се говори кой на кого е началник и кой каква квота има." 

Тя напомни, че състоянието на партията изобщо не е за пренебрегване, включително от страна на участниците в днешния форум. "БСП се намира в съвсем друга кондиция и в съвсем друго кадрово състояние", каза тя. И сравни опита за събиране на левицата с дългогодишните усилия в тази посока от страна на фрагментираната десница, които не са се увенчали с никакъв успех. 

"Дали хората ще видят надежда в това ново образувание?", пита Дончева и посъветва другарите си да погледнат сериозно към опита на дясното у нас. "Политиката е състезание по харесване. То не е справедливо и невинаги най-заслужаващите получават доверието, но това е положението", обясни устатата социалистка. И посъветва да не се лансират коалиции с лекота. 

"Трябва да вървим към нов субект. Това не може да се случи с един замах. Може да се наложи коалиционен формат за месеци или година, но още в първата среща трябва да се мисли за нов субект, от типа на ПАСОК и Сириза", смело заяви Дончева.

По думите ѝ обаче усилията на събралите се в залата на бива да изместват усилията на "другарите" им в БСП, които се борят за промяна. Дончева обяви, че е против създаването на допълнителни предпоставки за конфронтация с ръководството на БСП:

"Ще излезе, че тук участваме в някаква завера и се опитваме да наклоним везните. Не е добре за Нинова, не е добре и за членовете на БСП, които ще сметнат това за посегателство върху работата им. Няма нужда в момента, когато са изострени страстите, да наливаме масло в огъня."

Според Татяна Дончева към един такъв потенциален единен проект трябва да бъдат привлечени и хора от БСП - както партийци, така и поддръжници. 

Очаквано в рамките на сбирката в НДК се породи и първото разногласие. Мая Манолова покани всички присъстващи на протест довечера срещу поправките в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

В същото време от АБВ настояха гостите на Първанов днес да се отправят към централата на партията на Първанов за представянето на новото издание на книгата на Анжел Вагенщайн „Съновидение за св. Борис I“. Стартовите часове и на двете съвпадат... 

Станишев отказал поканата за срещата за ново ляво обединение.

Въпреки очакванията липсваха 3-те най-ярки лица на вътрешната опозиция в момента, спрягани като алтернатива на Нинова за лидерския пост в БСП - Крум Зарков, Станислав Владимиров и Петър Витанов. Не дойдоха и други знакови опозиционери като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов, Калоян Паргов.

Председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова призова присъстващите да не се поддават на т. нар. "амнистия", предложена от Корнелия Нинова: "БСП нито е главна прокуратура, нито Нинова е главен инквизитор, за да дава индулгенции. Колкото повече единомислещи сме заедно, толкова по-добре. Нека сме в едно семейство, нека се караме, ако трябва, но да бъдем заедно и да побеждаваме." 

Представители на вътрешната опозиция на БСП, както и лидерите на АБВ, "Изправи се, България", "Движение 21", "Нормална държава" и МИР се обединиха върху обща декларация, в която се открои думата "солидарност" като основа за съвместни действия в политиката.

В нея се казва: 

"Време е за широк ляв фронт, защото социализмът има почва у нас. България трябва да преосмисли мястото си в новия свят. Ние сме против война, искаме незабавно прекратяване на военните действия и преговори за мир", се отбелязва в текста й. 

"Нашата кауза е солидарността - на социалисти, хората на лявата идея, граждани. Разделенията, трупани с години, заплашват с разпад обществото и държавата. Задълбочаващите се неравенства рушат доверието. Ставаме все по-несвободни и независими и като индивиди, и като общество. Какво да се прави? Да отстояваме свободата, икономическата и социална свобода, свободата сам да определяш живота си, но на принципа равна свобода на всички, а не само за икономически и социално силните.

Да насърчаваме солидарността, защото липсата ѝ води до най-големите недостатъци на обществото. Ние трябва да назовем основните леви ориентири, за да се върне лявата идея обратно в обществото. Искаме да живеем в държава, в която икономическите и социални разделения са възможно най-малко. Време е за широк ляв фронт, защото за социализма има място в България", пише в декларацията, върху която се обедини кръглата маса.

В декларацията на лявата среща се акцентира върху важността от въвеждането на прогресивни данъци с необлагаем минимум, за да се преодолее разликата между бедни и богати, осигуряването на енергийната национална сигурност за България и провеждането на справедлив зелен преход, както и на борбата с демографската катастрофа.

"Лявото политическо пространство у нас е разделено и е напът да изчезне. Нужно ни е единение, нови идейни ориентири, съчетаващи традиция и съвременни политически решения", призовават социалистите.

Източник/ци: Татяна Дончева на кръглата маса за нова левица: И с по-големи катили сме правили коалиция!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!