Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партия в борчове: IT милионер спасява ПП (кодовете за машините?) от фалит – Васил Терзиев излиза за кмет на София


Васил Терзиев е един от богатите и известни българи, видно и от авторитетното издание Forbеs, на чиято първа корица е нашият предприемач. Ръководството на ПП настоява пред ДБ точно Терзиев да е кандидатът за кмет в София на двете формации.

Заплати по 10 000 лева, платени координатори и юристи топят парите на формацията

Извънредно: Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за Петков и кодовете за машините

Ръководството търси спешно нови дарители след оттеглянето от партията на бизнесмена Николaй Събев

Очаквало се създателят на Telerik да дава 250 000 лева на месец

Пред финансов фалит, затънала в дългове и в неизпълнени ангажименти към спонсори е партията “Продължаваме промяната”, признаха пред “Труд News” бивши кадри на формацията, които разочаровани са се оттеглили.

Ръководството на формацията трескаво търси нови благодетели и най-яркият пример за това е известният софтуерен експерт и предприемач Васил Терзиев, когото от ПП ухажвали интензивно за кандидат кмет за София на местните избори 2023 година.

Както “Труд News” вече съобщи, от партията дори са обещали в близките дни да официализират кандидатурата му. Терзиев е лицето на една от най-успешните български IT компании Telerik, която през 2014 година беше продадена на американската фирма Progress Software Corporation. Очаквало се Васил Терзиев да подпомага ПП с около 250 000 лева месечно, както и сам да финансира кметската си кампания.

Срещу кандидатурата му обаче имало сериозни възражения от ДБ, към които ПП поеха ангажимент за обща кандидатура на местните избори. “Демократите” на Христо Иванов смятали, че е по-добре да се играе с политически разпознаваем кандидат и питали как живеещите в Люлин, Дружба, Надежда, Обеля ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

“Труд news” научи, че за кампанията за местните избори от ПП ще наемат американски консултанти по медийни стратегии и комуникации, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата защо е добре столицата да се управлява от милионер и как опитът му ще доведе до пълен успех.

От ПП изтъквали пред ДБ аргументи в полза на Васил Терзиев, че е възпитаник на Американския университет в Благоевград, че има одобрението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

Финансите на ПП не са в цветущо състояние, признават бивши кадри на формацията, които са разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Финансите на ПП не са в цветущо състояние, признават бивши кадри на формацията, които са разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Причина за сложното финансово състояние на ПП била, че ръководството и приближените му харчили с широки пръсти чужди пари. Като пример източниците на “Труд News” посочиха пиар екипите, на които се плащали огромни петцифрени възнаграждения. Сред тях били Диана Дамянова, Константина Маркова, а заедно с нея в екипа се появил и Найо Тицин.

Кариерата на последния започна от Иван Костов, който се шегувал, че при всяка предизборна кампания Тицин си купувал нов джип. В ПП коментират, че от известно време експертът отново е с ново возило. В партията са назначени и много началници, като твърдият хонорар е 10 000 лева, при това без удръжките. На хранилка в ПП са бившият шеф на кабинета на просветния министър Иван Модев, Гена Трайкова, Асен Григоров, както и сърбина Драгиша Живкович, за когото се твърди, че се е пазарил срещу 35 000 лева. Живкович преди това е обслужвал информационно “Газпром” в Ниш.

Формацията е назначила и координатори по места срещу заплащане. Хора от други партии се питат дали се плащат осигуровки на наетите, или всичко минава по линия на “хонорари на ръка”.

От ПП са попилели и над 1 млн. лева за негативна медийна кампания срещу опонентите си и в частност лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Още при първата им предизборна кампания за влизане в 47-ото Народно събрание от ПП са пръснали 1,878 млн. лева за медийна реклама, показват данните от Сметната палата. Парите са от дарения.

Един от най-крупните дарители на формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе Николай Събев, който даде 300 000 лева, а след това стана транспортен министър в правителството “Петков”. След изборите на 2 октомври Събев отказа да бъде депутат и се оттегли от политиката. Близки до него разказаха, че собственикът на куриерската фирма “Еконт” бил много разочарован от ПП и признал, че му е писнало да “хвърля лични пари на вятъра”.

Сред депутатите в парламента се коментира, че ПП са назначили деветима юристи, сред които е и Лена Бориславова, които трябвало да изготвят законопроектите на парламентарната група. Всички те получавали между 5 и 10 000 лева за юридическите услуги, а Бориславова им била шеф. Срещу новата ѝ оторизация били Асен Василев и Даниел Лорер, но Кирил Петков категорично отказвал да приеме със съображенията и на двамата.

Многото харчове и неразумни разходи принудили ръководството на ПП да започне да прибира т. нар. “представителни” на депутатите, които са 2/3 от заплатите им. Парите се дават на всеки народен представител да си назначи експерти и сътрудници, които да му помагат в законодателната дейност. От т. нар. “представителни” в касата на парламентарната група на ПП месечно влизат около 100 000 лева. Но те се оказвали крайно недостатъчни за огромните харчове. Затова от ПП се насочили спешно към търсене на нови финансови благодетели, който привличали с високи постове.

В “Промяната” предстои номинацията на Терзиев за кандидат кмет на София да бъде изговорена на заседанието на Изпълнителния съвет на партията тази седмица. Ръководството на партията активно убеждавало през последните дни депутатите от ДБ, че предприемачът е най-добрата кандидатура за десните в София, но сериозният отпор идвал от хората около ген. Атанас Атанасов и ДСБ.

Пред своите Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната кампания на “Продължаваме промяната” и с подобна обща кандидатура ДБ ще се обезличи и претопи в ПП.

Васил Терзиев е от борчески род

Родата на кандидата за кмет милионер свързана с ДС

Дядото, на когото е кръстен кандидатът на ПП за столичен кмет, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в ДС.

Дядото Васил Терзиев от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада “Васил Левски”.

След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление - военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 г. е генерал-майор. От 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените “Георги Димитров” (1972), “Народна република България” I, II, III степен, “9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 - 1944 г.” и други. Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление.

Среща на “Чаталджа”

Христо Иванов излъга, че не е обсъждан Васил Терзиев за кмет

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов излъга, че не е била обсъждана кандидатурата на милионера Васил Терзиев за кмет на София. В петък, на брифинг в Народното събрание той отговори по следния начин на журналистически въпрос дали са обсъждали кандидатурата на Терзиев за столичен кмет: 

“Има множество възможни имена, но има повече заинтересовани страни, които да правят интриги. Няма нужда на този етап да влизаме в тези интриги, които се лансират. За имена не е говорено. Не сме стигнали на този етап”.

Източници на “Труд News” от политическите среди съобщиха, че през миналата седмица Васил Терзиев е воден и представен в импровизирания офис на ПП на “Чаталджа”, където е бил и Христо Иванов.

Часове по-късно Калина Константинова от ПП обаче обяви, че двете партии вече коментират общ кандидат за кмет: “Вървим добре в кандидатурата за общ кандидат за София. Идеята е около обща кандидатура да се обединят всички демократични и реформаторски сили, като целта е “да се спре ремонта на ремонта”. “Мисля, че ще можем в скоро време да излъчим тази кандидатура”, заяви пред bTV Калина Константинова.

Сметките не излизат

Новата субсидия е с един милион лева по-малка от предишната

На изборите от 14 ноември 2021 г. за ПП гласуваха 673 170 избиратели, за всеки глас се полагат по 8 лева и коалицията получи 5 385 360 лева.

По това време обаче ПП не беше регистрирана по закона за политическите партии и 2/3 от тези средства отиваха при мандатоносителя “Социалдемократи”. Останалата част се разпределяше между “Волт” на Настимир Ананиев и Средна европейска класа. Няма информация дали част от тези пари не са давани на ПП.

След изборите на 2 октомври тази година “Продължаваме промяната” ще вземе малко над 4 048 792 лева субсидия. Парите от хазната партиите в парламента и прескочилите 1 процент получават на 4 транша - на тримесечие.

При разпускане на парламента и до провеждане на нови избори държавната субсидия се спира. Това означава, че дори и мандатоносителите да са давали някакви средства на ПП, то те са били само за 7 месеца, колкото продължи 47-ото НС.

Първата субсидия според Закона за политическите партии от ПП трябва да получат малко преди Коледа - на 20 декември.

Според източниците на “Труд News” обаче, парите предварително са били изхарчени заради дългове, които трябва да се платят от траншовете от субсидията.

Narod.bg: Ето го кода за машините на вота (ЕКСКЛУЗИВНО)

Източник/ци: Милионерът Терзиев спасява ПП от фалит - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!