Страните от ЕС се карат за вече забранения руски петрол

ЕС завърши без успех преговорите за тавана на цените на руския петрол. Освен това позициите в рамките на Европейския съюз се разминават драматично. От радикални 30 долара от Полша до високи 70 от Гърция. Защо Европа спори толкова много за руския петрол? В крайна сметка следващата седмица петролното ембарго ще започне да действа и нито една страна от ЕС няма да може да купува руски петрол. Тогава защо се борят толкова много за тавана на цените?

ЕС завърши без резултат преговорите за таван на цената на руския петрол. Позициите в Европейския съюз коренно се разминават. Полша, Литва, Латвия и Естония отказаха да подкрепят тавана на цената от 65 долара за барел. Балтийските страни сметнаха такъв таван за твърде "щедър" по отношение на Русия. Полша дори смята, че това ниво трябва да бъде 30 долара за барел.

Унгария като цяло беше против всякакви ограничения, тоест срещу таван на цените като такъв. Други страни, по-специално Малта и Гърция, не искат таванът да падне под 70 долара за барел. Мнозинството обаче се съгласи на 65-70 долара за барел, но е необходимо единодушно решение за приемането на нови ограничения срещу Русия.

Подобно разцепление в ЕС може да се счита за коледен подарък за руската валута. На този фон рублата започна да укрепва както спрямо долара, така и спрямо юана. Рублата едва надхвърля 60 за долар. Сега едва ли си струва да чакаме рублата да отслабне до края на годината до повече от 62-64 рубли за долар, дори ако европейците приемат таван от 65-70.

Такова несъответствие в позициите на страните от ЕС се обяснява с различни интереси. Например балтийските държави и Полша са известни с непримиримата си политическа позиция срещу Русия. Целта им е да принудят Русия да понесе по-осезаеми финансови загуби.

Най-категоричната позиция очевидно е на Полша. Защото таванът на цената от 30 долара е дори по-нисък от средния разход за производство на петрол в Русия. То е на ниво от 40 долара, което беше изчислено между другото от Министерството на финансите на САЩ. Досега никой дори не е изричал толкова нисък праг. Това е провалена идея от самото начало. В крайна сметка такъв таван автоматично ще доведе до това, че Русия ще спре да използва европейски кораби и застрахователни компании за транспортиране на петрола си. А това от своя страна ще се отрази на производството и износа на руски петрол. И тогава ще има скок на цените по света и ще се появи цял списък от недоволни - от САЩ и ЕС до Индия и Китай.

„Самите европейци няма да купуват руски петрол, но друг петрол може да поскъпне в резултат на сегашните им действия. Много европейци не биха искали това“, казва Игор Юшков, водещ експерт на Фонда за национална енергийна сигурност. Всъщност нито един купувач на петрол в света не иска изкуствено повишаване на световните цени на петрола - нито САЩ, нито Индия, нито Китай, нито други страни.

„Поляците се чувстват съвсем спокойни, като предлагат 30 долара за барел. Те се страхуват по-малко от нещо, защото таванът на цените важи само за петрола, транспортиран по море. А Полша купува руски петрол само по тръбопровода „Дружба“. Тоест таванът на цените не влияе на поляците“, казва Игор Юшков.

Лесно е да подкрепяш твърди ограничения, когато тези ограничения не те засягат. „Лесно е да се окаже натиск върху Балтийските страни, а политиката на Балтийските страни идва от желанието да навредят на Русия колкото е възможно повече, така че те се присъединяват към по-твърдата полска версия“, добавя източникът.

Не е изключено Полша да прави точно това, което САЩ са поискали. Вашингтон беше основният инициатор на тавана на цените, но след това разбра, че това може да вдигне цените на „Брент“, а това вече е напълно неуместно. САЩ вече се борят с всички сили срещу рекордната инфлация и не се справят много добре. Признаването, че таванът на цените е грешка, не е в политиката на САЩ. Но поляците могат поне да забавят или дори да погребат тази идея.

Любопитно е, че редица страни от ЕС в същото време избират максимално предложеното ниво от 70 долара, като Малта и Гърция. Просто е – устройва ги. Но не защото се надяват да купуват руски петрол. Просто ще бъде невъзможно. Не забравяйте, че петролното ембарго на ЕС срещу руския петрол отдавна е одобрено, то влиза в сила от 5 декември, независимо от решението за тавана на цените. Това означава, че никой в ЕС не може законно да купува руски петрол, независимо колко струва.

Но таванът на цените може да лиши Малта, Кипър и Гърция от бизнеса да транспортират руски петрол с техните кораби и да застраховат такива превози.

„Ако таванът на цените е висок, тогава в периоди, когато пазарната цена на руския петрол попада в рамките на този таван, европейските компании ще могат да предоставят транспортни и застрахователни услуги, печелейки без смущения“, казва Юшков.

„През последните пет години Русия продава петрол „Урал“ на средна цена от около 70 долара за барел. Да приемем този праг означава да не променяме нищо в настоящата ситуация: това ще удовлетвори както Русия, така и купувачите“, казва Артьом Деев, ръководител на аналитичния отдел в „АМаркетс“.

Защо Унгария изобщо е против новите ограничения? В края на краищата, на пръв поглед не трябва да ѝ пука, няма от какво да се страхува. Получава петрол по тръбопровода "Дружба", а петролът по тръбопроводите е изключение от всички ограничения: и под ембаргото, и под тавана на цените.

Може би Унгария вижда рискове около петролопровода "Дружба". В Украйна някъде изчезнаха всички генератори, които от съветско време трябваше да стоят край тръбата. Без резервна система за електрозахранване, веднага щом изчезне електричеството в Украйна, петролопроводът „Дружба“ автоматично спира, твърди експертът. Подобни рискове трябва да бъдат разбрани от други страни, които получават петрол по тръбопроводи от Русия. Неслучайно ЕС обяви помощ за Украйна под формата на генератори.

Юшков смята, че така Унгария се опитва да се пазари с ЕС. Преди това тя вече отбеляза успех - и иска да изкопчи нови ползи за себе си. Например, тя ще се съгласи на таван на цените в замяна на предоставяне на Унгария на изключителното право да получава руски петрол по море през Хърватия, предполага експертът.

Като цяло експертите смятат, че в крайна сметка страните от ЕС все пак ще се договорят за таван на цените. Този процес обаче ще бъде много труден.

„Търсенето на консенсус с толкова различни мотивации на страните от ЕС може да се забави и дори ако в крайна сметка бъде приет някакъв механизъм, той вероятно ще бъде пълен с предположения и резерви, които в крайна сметка ще помогнат да се избегне сериозен спад на вътрешния износ на петрол“, смята Александър Бахтин, инвестиционен стратег.

„Може би ще бъде измислена сложна схема с редица изключения или друга по-гъвкава система. Или ще приемат висок таван със забавяне на въвеждането му с месец-два“, заключва Игор Юшков.

Тоест в крайна сметка ще спечели мнозинството, което още днес се изказа в полза на нивото от 65-70 долара за барел. Защото тази цена е близка до средната цена на руския петрол. „Европейските страни се надяват, че подобно решение няма да доведе до рязко ограничаване на доставките на суровини от нашата страна. В крайна сметка Европа се страхува изключително много от още по-голямо засилване на енергийната криза. Подобно решение ще бъде компромис за Европа: да се покаже увеличаване на санкционния натиск спрямо Руската федерация, което всъщност няма да промени много и няма да хвърли европейската икономика в още по-голяма рецесия, отколкото е сега“, казва Деев.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Страните от ЕС се карат за вече забранения руски петрол - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!