Ръждивите реактори лишават Франция от електричество. Германия и Великобритания също са предупредени за загуба на електрозахранване

Жителите на Франция, Германия, Великобритания сега са предупредени за възможността от загуба на електрозахранване. Защо Европа остава без електричество?

Края на ноември. Франция, развита европейска страна, която също има впечатляващ брой атомни електроцентрали, предупреждава, че през януари ще започнат прекъсванията на тока.

„Прекъсвания на тока през зимата: всеки французин може да ги изпита“, гласи заглавие в “Ла Депеш”. „Ситуацията през януари може да се усложни поради факта, че температурата на въздуха пада и атомните централи не произвеждат достатъчно енергия (към 25 ноември 26 от 56 френски реактора не работят).

„Но нека направим някои разяснения“, казва бодро Бастиен Тулмонд, ръководител на регионалното подразделение на електроразпределителя “Енедис”. „Говорим за двучасово програмирано и доброволно прекъсване на тока, а не за прекъсване на тока изобщо”, уточни той.

И така: оказва се, че от електричеството може да се откажеш доброволно. Хора, не се паникьосвайте, нищо лошо не се случва. Помислете само, индустрията, хладилниците, животоподдържащите системи в болниците няма да работят. И като цяло, това не е прекъсване на тока, а „точково прекъсване на захранването“ - така се формулира на френски.

„Ще предприемем точкови спирания, ако всички взети мерки за пестене на енергия не са достатъчни. Това се прави, за да се избегне ситуация на общо претоварване, което ще доведе до повреда на цялата мрежа. Ще има прекъсвания в мащаба на няколко градски квартала или няколко села в една зона. Спирането ще продължи около два часа, след което пускаме тока и изключваме следващия сектор. Ще се опитаме да сме сигурни, че клиент, който е откъснат за два часа сутринта, няма да бъде отново откъснат за два часа следобед. Ако това се случи, ще се опитаме да поддържаме интервалите между прекъсванията възможно най-кратки.“

Спиране за два часа сутрин и два часа следобед е вече много. А вечерта? А през нощта? Вечер хората се връщат след работа, натоварването на мрежата се увеличава драстично. Банкомати, асансьори, всички електрически уреди, клетъчни комуникации, интернет, телевизия, как, извинете, можем да живеем без това? Но вместо това журналистът задава въпроса: ще бъдат ли промишлените предприятия пощадени от прекъсванията?

„Индустриалните съоръжения, както всички наши клиенти, също могат да бъдат прекъснати от електричество. Опитваме се да им обясним ситуацията, така че да имат време да предприемат необходимите мерки за осигуряване на индустриалните процеси ... "

Какви мерки могат да се вземат в такава ситуация? Но журналистът тук се въздържа да зададе въпроса. Той обаче успява да изкопчи от събеседника, чевсе пак ще се опитат да не изключват болниците в никакъв случай. Но „всъщност трябва да се има предвид, че всеки може да остане без ток“.

„Последният път такива прекъсвания на тока имаше през 70-те години на миналия век“, все пак намира сили да забележи авторът на материала. На което мосю Тулмонд отговаря, че е имало прекъсвания дори в началото на този век, когато е имало проблеми в европейската енергийна система. Но благодарение на „точковите изключвания“ е избегнато общо затъмнение.

Няма отговор на основния въпрос - как стигна до тук държавата, която доскоро доставяше електроенергия за износ? По-точно, има отговори, но те са болезнено неудобни.

Както се казва в статията с красноречиво заглавие „Ще бъде ли осветена Франция от свещи“, Германия, купувайки евтин газ от Русия, произвеждаше и евтин ток, а Франция намери за по-изгодно да внася частично енергия. Сега Германия се занимава предимно със собствените си проблеми, докато на французите остават атомните електроцентрали, които произвеждат 69% от електроенергията в страната, и водноелектрическите централи, които поради лятната суша все още не работят пълен капацитет: няма достатъчно вода в реките.

Преди година редовна проверка на атомна електроцентрала в департамента Виен разкри корозия на реактора, която може да доведе до крайно нежелани последствия. Атомната електроцентрала беше напълно спряна. През следващите дни бяха извършени проверки и в други централи, като стана ясно, че други 11 реактора имат подобни проблеми. Освен това някои от реакторите не работят поради различни процедури за проверка и ремонт. На 26 ноември трябваше да пуснат втория реактор на АЕЦ “Фламанвил”, но в последния момент откриха технически проблем, заради който планираният пуск ще бъде отложен.

Всичко свързано с електроенергията в Европейския съюз се регулира от строги разпоредби. В сегашната извънредна ситуация това изобщо не облекчава ситуацията, така че към техническите се добавят и бюрократични проблеми, които местната преса предпочита да не споменава. И в резултат на това хората сега са принудени да предупреждават за възможността от спиране на тока и да ги убеждават, че нищо особено не се случва.

Германия, най-големият потребител на електроенергия в Европа, създава подобен механизъм за спиране на тока, който се активира при необходимост.Въпреки че говорител на германското министерство на финансите публично заяви, че „понастоящем няма индикации, че сигурността на мрежата или нейната стабилност може да се превърне в проблем“, с обичайната си педантичност германците започнаха да се подготвят предварително. Властите преговарят с най-големите концерни колко спирания могат да издържат техните производства. „Ние активно обсъждаме този въпрос. Вярваме, че вероятността от временни прекъсвания на електрозахранването през зимата е много голяма“, каза Себастиан Болай, енергиен експерт в Асоциацията на германската индустрия и търговия.

А във Великобритания широките маси вече са подготвени за цели три часа „планирани прекъсвания“ на тока. Разбира се, хората ще бъдат предупреждавани за спиране на тока 24 часа предварително и най-вероятно то ще настъпва в пиковия момент на потребление - вечерта. Както уточнява шефът на “Националната електрическа мрежа” Джон Петигрю, прекъсванията се очаква да станат "между 16 и 19 часа в най-студените дни на януари и февруари".

В същото време властите ще се опитат да направят всичко, така че тази мярка да не засегне жизненоважна инфраструктура. Предприемат се и мерки, за да се гарантира, че хората не използват уреди, които консумират много енергия, като перални или сушилни за дрехи, по време на критично натоварване на електрическата мрежа.

И така, Европа потъва в мрак, а пералнята се превръща в бреме за цивилизацията. Трябва да се отбележи, че все още никой не се осмелява да обсъжда последиците от спирането на тока: както очевидните, като факта, че престъпността неизбежно ще се развие на неосветени улици, така и неочевидните - колко тона храна ще се развалят в неработещи хладилници и до какво може да доведе това. А това е само началото.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Ръждивите реактори лишават Франция от електричество - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!