Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков изпадна в обяснителен режим: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?

Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск“.

Това заяви в предаването „Тази неделя“ по бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В петък зам.-председателят на БСП Георги Свиленски обяви от парламентарната трибуна, че Петков им е предложил да оттеглят връщането на смесеното гласуване, а в замяна „ще им даде кодовете“.

„Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация.

Narod.bg: Ето го кода за машините на вота (ЕКСКЛУЗИВНО)

“Нека одитираме кодовете и да вкараме всякакви предложения за външни одитори, за да оттеглите предложението си за хартиената бюлетина. БСП не са взели крайното си решение. Отварям врата. Ако кодът е проблемът, нека фокусът е в ИТ специалистите и одитори. Да подкрепят кодът да е абсолютно отворен, да има допълнителни проверки”, допълни още Петков. 

Гледах г-н Борисов (вчера от Стара Загора). Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер.

„Аз този разговор съм го водил много пъти с г-н Свиленски и Корнелия Нинова в пленарната зала. Нека подкрепят промяната в Изборния кодекс за одит“, обясни той.

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изисква. 

„Политиците трябва да имат дисциплината да се придържат към истината“, обяви Кирил Петков пред БТВ по повод думите на Георги Свиленски и това, че съпредседателят на ПП ще заведе съдебен иск срещу колегата си от БСП.

По повод думите на Слави Трифонов, че само до преди седмици за Кирил Петков БСП бяха почтен коалиционен партньор, лидерът на ПП обяви, че левицата все още не били взели крайното си решение за хартиената бюлетина. Имало достатъчно специалисти и кода към машините можело да се отвори. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подписване на документ за работа по конкретни политики и правителство с мандат от 6 месеца или до местните избори догодина. Петков отново повтори, че партията му няма да подкрепи кабинет с първия мандат. 

"Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване", каза Петков. 

Вчера Борисов направи предложението си по време на конференция на Жени-ГЕРБ в Стара Загора. Той уточни, че с подписването на подобен документ партиите няма да се оцапат от коалиции, които самите те не искат.

Кирил Петков определи изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като „комедийно шоу“, което гледал от време на време. Вчера Борисов заяви, че ако всичко казано от Георги Свиленски е вярно, то службите трябва да направят пълна проверка.

„Това което прави г-н Борисов е трето или четвърто шоу. Излиза и казва, че ще се затварят въглищни централи, което не е вярно, после „Джемкорп“, което е просто едно писмо за намерение прекратено още юни месец. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, г-н Борисов да покаже една програма за управление. Не мога да повярвам как този човек може да измисли такива неща“, заяви още Петков, като според него се говорело само за несъстоятелни неща. 

Петков призна, че е разговарял с лидерката на БСП Корнелия Нинова миналия юни, когато тя бе негов вицепремиер и социалистите пак опитваха да прокарат хартията, като й предложил да се търси някакъв среден вариант, в т.ч. с хартия да гласуват над 60-годишните.

"Казах, че ако тя толкова се страхува, че има възрастни хора, които не могат да гласуват с машината, да се опита тогава да въведе някакво ограничение на база възраст", посочи той. Като призна, че такъв текст би бил противоконституционен като дискриминация.

На финала Петков пак призова левицата да оттегли измененията си и даде пример с огромния брой недействителни бюлетини назад в годините.

"Все едно хвърляме всичките гласове на голям град на боклука", посочи той.

Петков отново заговори за вододел на който се намирали БСП в момента, между сътрудничество с ПП и хартиената бюлетина.

„Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“.

Кирил Петков допълни, че няма да има техническо правителство.

Източник/ци: Кирил Петков: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%? | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!