Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Автор: БНР

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности".

"Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем" е цитиран да казва дипломат №1 на Европейския съюз.

Твърдение: Жозеп Борел е казал, че поддържането на над 17 градуса по Целзий в апартаментите e престъпление срещу ценностите на ЕС

Като източник на предполагаемото твърдение на Борел българските сайтове посочват австрийския сайт exxpress.at, който действително има такава публикация (може да бъде видяна  тук). 

Австрийското издание на свой ред се позовава пост в Туитър (виж скрийншота по-долу) от акаунт с името "Geo_monitor", за който няма подробна информация, освен че е създаден през 2013 г. и публикува по "стратегически и геополитически теми в съвременния свят".

В отговор на запитване на БНР до Европейската служба за външна дейност, оглавявана от Жозеп Борел, от пресслужбата ѝ заявиха, че въпросното твърдение, приписвано на Борел, е фалшива новина, най-вероятно разпространена от дезинформационни играчи, които се прикриват зад фалшиви акаунти в Туитър.

В имейл до БНР говорител на ЕСВД посочи още, че тази информация е разобличена от ЕU vs Disinfo - проект на службата, чиято цел е борба с дезинформацията от страна на Русия, която е насочена срещу ЕС и страни от региона.

От ЕU vs Disinfo посочват, че "изказването" на Борел произлиза от канал за политическа сатира в социалната мрежа Телеграм (виж по-долу), който открито посочва, че публикува изключително сатирично съдържание и фалшива информация.

Твърдението, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че 17 градуса по Целзий в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от оглавяваната от Борел Европейска служба за външна дейност, а от платформата ЕU vs Disinfo посочват, че „изказването“ на дипломат №1на ЕС идва от канал за политическа сатира и фалшиви новини в Телеграм.

---------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Източник/ци: Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!