Банкер от България и семейството му живеят в Лондон като първобитни хора, за да пестят от ток и отопление

Чавдар Тодоров е взел драстичното решение, когато сметките му за енергия се удвоили до 320 паунда на месец

Пестелив баща включва отоплението си веднъж седмично и кара семейството си да носи фенери, за да спести пари.

53-годишният българин Чавдар Тодоров живее в Лондон. Той е въвел политика „без електричество у дома“, за да намалят годишната си сметка за ток от 3800 паунда.

Чавдар Тодоров е взел множество фенери за 8,48 паунда и сега той, жена му и двете му деца ги използват, за да се придвижват из къщата, след като се стъмни. Челните фенери, които се включват сами и реагират на движение.

Това означава, че той, съпругата Мода на 49 г., и децата им Никол на 20 г. , и Тео на 14 г., се топлят, като се увиват в палта и одеяла, а отоплението в дома им се включва само веднъж седмично.

Тодоров е банкер по професия.

"Сякаш сме се върнали в 18 век. Не знаем каква ще бъде сметката, така че правим всичко възможно. Носим фенерчетата на главите си. Придвижваме се, без да палим светлините.Намаляваме гледането на телевизия и я пускаме само ако се налага", казва той пред английското издание Daily Mail.

Г-жа Тодорова е учител по йога от Барнет, Лондон.

„Опитваме се да мислим позитивно, но е трудно. Не пускам парно, ако съм сам вкъщи и просто си държа якето. Съпругът ми излезе със забавната идея за използване на фенерчета. Държим светлините изключени и използваме фенерчетата си, но е страшно и не се чувствам толкова в безопасност... В нашия район е имало много кражби с взлом. Запалваме свещи и се опитваме да го направим романтично.“

Г-жа Тодорова твърди, че дори и с промените семейството е нервно как ще изглежда следващата им сметка.

„Преди плащахме 140 паунда на месец, а през юни скочиха до 320 паунда“, обяснява тя пред Daily Mail.

„Задната ни врата не е много изолираща и наистина можете да почувствате студа и вятъра... Включваме отоплението само веднъж седмично, само за да вкараме малко топлина в къщата“, разказва тя.  

Въпреки това г-жа Тодорова се надява, че те няма да се превърнат в постоянна основна част от нейното домакинство занапред.

Съпругът й описва ситуацията като „от 18 век“.

„Не знаем каква ще е сметката в края на месеца, така че правим всичко възможно. Сега мога да нося фенерчето и да се придвижвам, без да паля светлините. Намаляваме гледането на телевизия и я пускаме само понякога. Правим всичко, което можем“, допълва Чавдар. 

Превод: БЛИЦ

Източник/ци: Банкер от България и семейството му живеят в Лондон като първобитни хора, за да пестят от ток и отопление

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!