Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърбия: На прага на война сме, Косово може да стане „ад на земята“

Сърби протестират в Северна Митровижа срещу решението на косовските власт да забранят сръбските регистрационни номера на автомобилите им, снимка: REUTERS/Ognen Teofilovski

Ситуацията в Косово може да се превърне в „ад на земята“, ако местните власти не отменят плана си за забрана на сръбските регистрационни номера, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той направи това изказване в неделя, ден преди шофьорите в Косово, които все още използват стари, издадени от Белград табели, да започнат да бъдат наказвани глоби.

Вучич ще участва в организирани от ЕС преговори в Брюксел с косовския лидер Албин Курти в последен опит да се предотврати  „възпламеняване“ на конфликта.

„Ще направим всичко, за да предотвратим войната, но тя не зависи от нас“, каза Вучич пред телевизия Prva.

„В такъв случай Сърбия ще бъде с народа си, а сърбите ще защитават домовете си“, добави той, като обвини косовските власти. „Ако (Курти) искаше да отложи решението, щеше да го отложи по-рано. Но Курти показа, че не иска сърби в Косово и Метохия“.

Спорният план на Косово за постепенно премахване на издадените от Сърбия регистрационни номера е източник на постоянно напрежение между Белград и Прищина от месеци. Според плана, който засяга около 10 000 шофьори в региона, номерата трябва да бъдат заменени с издадените от Косово до 21 април следващата година.

Водачите, които не се съобразят първо ще получат предупреждение, а впоследствие ще им бъде наложена глоба от 150 евро, а ако и след това откажат да сменят номерата си, превозните им средстваще бъдат конфискувани.

Опитът за налагане на новата разпоредба през юли почти доведе до сражения между Сърбия и Косово, като кризата беше избегната, след като европейски и американски дипломати посредничиха за временно решение.

В началото на ноември десетки служители на етническото сръбско правителство в Косово подадоха оставка от постовете си, след като началник на местната полиция беше уволнен от Прищина заради отказа му да приложи мерките за регистрационните номера.

Източник/ци: Сърбия: На прага на война сме, Косово може да стане „ад на земята“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!