Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо самоубитият кмет на ДПС в Якоруда е наричан Нерон Кафелов?

Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов, който беше открит с куршум в главата, управлява родопското градче вече пет мандата. Като се започне от 1999 г. с едно прекъсване от 2003 до 2008 г., когато е член на Комисията по финансов надзор, самоубилият се градоначалник държи в ръцете си съдбините на общината, пише „Уикенд”.

Впрочем, дори и по това време, макар и в тотален разрез със закона, Кафелов съчетава сладката си столична служба с поста на председател на общинския съвет в Якоруда. Съответно прибира и две заплати.

И за да е картинката пълна, да уточним, че в продължение на цял мандат кръстосва между родния си град и столицата със служебен автомобил и бензин, който се плаща от общината в Якоруда. Разбира се, без никакви последици от това погазване на правилата за депесаря.

Дори когато яростни и възмутени съветници пращат сигнал до тогавашния главен прокурор Никола Филчев, няма никакъв ефект.

Да уточним, според собствените му разбирания Кафелов при това не е и „калинка”. След строителното инженерство е завършил висше образование и по икономика.

На изборите през 2007 г. той отново влиза в кметските си правомощия (и дори в началото на 2008 г. е освободен предсрочно от Комисията по финансов надзор, явно вече е някак неудобно да е и там, и там ) и така до понеделник, 14 ноември, когато е открит с куршум в слепоочието в колата си, в местността Цървуле в курорта Тръщеник над Якоруда.

Преди това освободил шофьора си и му казал, че иска да се поразходи. Вече е ясно категорично, че се касае за самоубийство. В града, след толкова мандати и еднолично управление, прякорът му бил, както ни уверяват запознати, Нерон Кафелов. Понякога електоратът има наистина отлично чувство за хумор!   

Прокуратурата в Благоевград обяви, че кметът се е самоубил със законното си оръжие. Като доказателство за някаква депресия напоследък дори бяха цитирани близките му, според които през последните дни той се държал странно, „бил притеснен и затворен”, в един момент дори изключил телефона си.

Говори се, че преди няколко месеца бил диагностициран и със заболяване. Областният управител Николай Шушков обаче рисува друга картина. Той се чул по телефона с Кафелов, с когото навремето били съученици в Благоевград.

Кметът му казал, че е на лов в планината. „И звучеше много добре” – твърди Шушков. Добре или зле, сега прокуратурата ще разследва смъртта му и евентуално склоняване към самоубийство.

Най-странната находка при огледа е телефонът на Кафелов, който бил прострелян и имало две дупки от куршуми. До редакционното приключване на броя не стана ясно с кого е говорил управникът преди да загине. Странно, понеже такива данни могат да бъдат много бързо установени от мобилния оператор. Освен ако е неудобно да се посочи името на някоя известна личност. 

Кметуването на Кафелов, разбира се, се раздира от скандали, при това от години. Въпреки тях обаче той не спира да печели избори след избори, което е доста странно, но явно се случва в страна като нашата, далеч не само в Якоруда.

Да допълним още, че за един от първите си мандати, според запознати, Кафелов бил неофициално спонсориран с няколко десетки хиляди лева от лихваря Васил Горчев-Кьоравия. Като се има предвид, че и други политици в Благоевградска област са прибягвали до финансовите услуги на покойния висаджия, това не е голяма изненада.

И така до 15 септември тази година, когато КПКОНПИ атакува кметството в Якоруда. Два сигнала за конфликт на интереси предхождат този смущаващ инцидент в иначе тихото родопско градче. Запознати твърдят, че кметът е бил наясно, че му се готви обиск в кабинета и имал достатъчно време, за да унищожи това, което не трябва да бъде намерено.

Според първия сигнал фирмите на родителите на съпругата му доставя на общинските структури интернет, а също и перилни и дезинфекционни препарати. Тъщата била собственичка на „Демет 2016” и продавала от години перилни, почистващи и дезинфекционни препарати на всички градини и училища в общината.

Ропотът срещу тази шуробаджанащина обаче е още от 2009 г. Тогава кметът за първи път е проверяван, че тъстът му Милчо Абдишков доставя интернет за сградата на общината, селските кметства, детските градини, училищата и всички подопечни на Кафелов структури, въпреки че е имало и други кандидати.

Фактът, че през 2022 г. е повдигнат същия въпрос, показва, че кметът е бил недосегаем, съвсем доскоро.

Вторият сигнал срещу кмета е за подправен документ от заседание на  Общинския съвет в Якоруда. С негово знание шефката на общината д-р Золейка Иланска дописала протокол от сесия на съветниците, проведена на 14 февруари. Те гласували да се купи камион за събиране и извозване на боклука.

Золейка Иланска дописала протокола, като прибавила към покупките и „дробилка за клони и дървета“. Така била доставена с пари на Якоруда „машина трета употреба на цената на нова”. Продавач на дробилката е фирмата за дървообработване „Саваш 78”, свързана с Хасан Шабан и Абди Хадживезулов, който пък съвместява частния си бизнес с поста на зам.-шеф на общинската фирма „Строител 2001“ ЕООД и също е баджанак на кмета Нуредин Кафелов.

 Въобще чудесно преплетени роднински и служебни отношения! Дробилката заминава в „Строител 2001”, без разбира се да е направена обществена поръчка. Авторите на сигнала уточняват, че частната фирма на Хасан Шабан и Абди Хадживезулов се е разположила в сграда на кметството и при това не плащат наем.

През май 2022 г. е проведен търг, за да може частниците направо да купят имота на ниска цена и да не са повече наематели. Според мълвата в Якоруда тази щедрост на кметството към частната дърводобивната фирма не е случайна, а самият Кафелов е третият й таен съсобственик. Пак според градската мълва „Саваш 78” е от години фирмата-фаворит в конкурсите на кметството за дърводобив. 

Бедите за Кафелов обаче не свършват само с двата сигнала до КПКОНПИ. Най-неочаквано преди време се срутва и прясно ремонтираният площад на града. Гафът става само два месеца, след като той е уж ремонтиран. Първо се сгромолясва огромният цветарник, вдигнат върху моста на река Гниле.

Мостът е напукан и се налага да бъде досъборен. Иначе реконструкцията на площада е за почти 900 000 лева, пари от Брюксел и е направена от „Билдинг компани“. Фирмата при това е била единственият участник в търга на кметството. И как да се яви друг на конкурса, след като публична тайна в района е, че Кафелов от години работи със собственика й Бисер Узунов, бизнесмен от близката община Гърмен.

Казват, че зад неговия възход пък стоят бившият кмет Ахмед Башев, а също и някогашният депутат и областен управител на Благоевград Муса Палев. Узунов, според запознати, е изпълнил обществени поръчки в Якоруда за няколко милиона лева през последните години.

Източниците ни допълват, че един от „специалитетите” на кметския строител е асфалтиране на едни и същи улици по няколко пъти, поне по документи.

Още в зората на кметуването си Кафелов демонстрира афинитет към продажба на общински имоти. Сред първите му сделки е евтината продажба на имот, в който е имало цех за скариди. Сграда и земя са дадени за малко над 100 хил. лева, въпреки че според официалната оценка са стрували два пъти повече. 

В онези години пламва и бивш пансион за сираци. Твърди се, че причината е меракът на приятел на кмета да вдигне на това място хотел. Още един имот на общината отива в ръцете на близък до Кафелов.

Старият хотел в Якоруда е продаден на местен бизнесмен 8 пъти по-евтино от реалната му. Според слуховете обаче след тази сделка кметът става таен съсобственик на имота. Няма начин обаче да се докаже това твърдение с документи. По същата схема, казват, били продадени и бунгала в Белмекен през 2012 г. на Хасан Хърльов, с когото Кафелов бил много близък.

И за тези бунгала се твърди, че имат повече от един собственик, но няма официално вписване в регистрите. Въпросният Хърльов по онова време, да уточним, е председател на местна кооперация и разпродава имотите й, както на свои роднини, така и на близки на Кафелов.

По подобна схема с имоти на общината, казват, се разпорежда от дълго време и председателката на общината и вярна съратничка на кмета – д-р  Золейка Иланска. Тя настанила свои кабинети  в селата Смолево и Бел камен в помещения, собственост на Якоруда.

И по този повод е пуснат сигнал, казват източниците ни.

Кметът Кафелов е кадър на ДПС и дължи кариерата си на този факт. Запознати обаче са категорични, че през напоследък в Движението се дистанцирали от него. Нещо повече, по наблюдения на местни активисти на ДПС той започнал да се примъква към БСП.

Преди първия мандат на Румен Радев, по време на предизборната кампания, натискал селски кметове да работят за избраника на БССП. Това разбира се, не остава в тайна от Движението, още повече че местни активисти информират ръководството в столицата. Те дори наричат общината в Якоруда – „частната фирма на господин Кафелов”.

Източник/ци: Защо самоубитият кмет на ДПС в Якоруда е наричан Нерон Кафелов? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!