Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Христов: Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмедже и има клауза за арбитраж

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди информацията, че кабинетът Петков не е прекратил меморандума с „Джемкорп“ за 1 млрд. лв., както твърдяха от „Продължаваме промяната“.

Меморандумът e в сила, дори има клауза за арбитраж, каза той пред журналисти.

Според Христов не са били спазени никакви процедури по съгласуване, които са предвидени за такива меморандуми. Нямало решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на служител на министерството. Дори правната дирекция на ведомството била разбрала от медиите за подписването му.  

По-рано в неделя ГЕРБ извадиха документи, според които договорът за 1 млрд. е все така в сила и съобщиха, че ще сезират за това ДАНС, МВР и ЕК.

„В меморандума с „Джемкорп има много неизвестни и много нарушения“, потвърди Росен Христов, който направи инспекция във ВЕЦ „Цанков камък”.

„Нашите анализи показват, че договорът е подписан без каквото и да е съгласуване. Процедурата не е спазена. Договорът не е прекратен, той е в сила. Бившият министър не го е прекратил едностранно, пратил е предложение за споразумение, на което няма отговор. Което означава, че договорът е в сила“, категоричен е Христов.

Според думите му, договорът е изцяло извън архивите и системата на Министерство на енергетиката.

„Оказа се в шкафче на служител на министерството след проверка. Има мълчаливо прикриване на цялото нещо с надеждата може би някога да се върнат във властта и да го продължат“, коментира той.

 

Източник: tribune.bg, "24 часа"

Източник/ци: Министър Христов: Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмедже и има клауза за арбитраж | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!