Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ни предупреди офшоркаджиите: Ще загубите пари по Плана за възстановяване заради политическата нестабилност

Европейската комисия прикани многократно българските власти да се забързат с оставащата работа по Плана за възстановяване. 

Това стана по време на първата годишна среща за механизма, гост на която в България е ръководителят на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер. 

Тя изтъкна, че България вече разполага само с три години за изпълнението на проектите по Плана и трябва да ускори свързаните с него процеси.

"Планът е амбициозен, а има само три години за неговото изпълнение. Трябва да имаме кураж, политическа стабилност, за да се приложат тези реформи и инвестиции без съмнение и без губене на време“, коментира Гауер.

По въпроса за политическата стабилност тя коментира, че именно поради „бурния политически процес в България процесът по одобрение беше толкова труден“. 

Страната бе сред последните, чиито национални планове за възстановяване бяха одобрени. Тя все още чака и първото си плащане в размер на около 2.6 млрд. лв. Гауер увери, че заявката за трансфера ще бъде одобрена „след няколко дни“.

По-голям проблем се очертава при следващото плащане в размер на 1.4 млрд. лв. За него България трябва да изпълни 66 цели по пътя към реформирането на икономиката в един по-устойчив резултат. Справка на Economic.bg в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) показва, че до момента от тях са осъществени едва шест. 

22 от тях пък по същество са законодателни промени и трябва да преминат санкция на парламента.

"Има голям интерес от Народното събрание към законодателните промени по Плана. Виждам висока активност на депутатите. Забавяне на тези законодателни промени означава забавяне на следващото искане за плащане“, коментира вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

В хипотеза на неуспех тези 66 цели да бъдат осъществени до края на годината България може да изпрати искането си за плащане по-късно, но с това действие се рискува загуби на пари.

Селин Гауер обясни, че хипотетично при забавяне сега – още в началните етапи, например при организирането на определени търгове – ще се получи забавяне и занапред.

Няма много време за изпълнението на Плана. Разбира се, може малко по-късно да дадете заявка за плащане, но ще загубите пари. Договорът е на база на изпълнение - ако няма проекти, няма пари.

Източник/ци: ЕК ни предупреди: Ще загубите пари по Плана за възстановяване заради политическата нестабилност

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!