Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служебният министър на енергетиката разкри всичките далавери на ПП, Бойко Борисов му иска оставката задето ги издава... Вече бил Простил на Кирил и Асен за ареста

Ликувайте? Корупцията е УНИЩОЖЕНА! Карат Иванчева с белезници в Сливенския, кой ще гледа бебето й? (ШОК ВИДЕО)

„Информацията е важна не само що се касае до енергетиката, а е въпрос на национална сигурност. На 1 април „Газпром“ уведомява с писмо „Булгаргаз“, че трябва да се променят условията на плащания, като ние се задължаваме да открием две сметки в „Газпромбанк“, съответно в щатски долари и рубли.

Предвидено е плащането да се извършва с превод в долари, след което „Газпром банк“ поема отговорността да превалутира и изплати сумите на „Газпромекспорт“ в рубли.

На 13 април Министерски съвет на оперативно заседание взема решение „Булгаргаз“ да не приема действие по изпълнение на предложението, в последствие на 27 април „Газпром експорт“ преустановява доставките“, заяви енергийният министър Росен Христов, цитиран от Трибюн бг.

Той допълни, че след тази дата „Булгаргаз“ е осигурявала количествата газ чрез сключване на еднократни и краткосрочни договори на месечна база. Основни конткрагенти са „Метенерджи Трейдинг“, „Виа Румъния“, „Тотал“, „Шиниър“ и други. Единствените доставки по дългосрочен договор са количествата от Азербайджан.

Христов заяви, че  липсват данни правителството на Кирил Петков да е правило каквито и да било стъпки за дългосрочни доставки на природен газ, които да гарантират енергийната сигурност на страната.

В същото време той подчерта, че краткосрочните договори са подписване в нарушение на закона на енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни договори се правят на енергийния борсов пазар, а не чрез имейли и събиране на оферти или пък някакви договаряния, както се е случвало при правителството на Петков.

Христов обясни и технологията на сделките: През месец февруари 2022 година г-н Людмил Йоцов е назначен за изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Предходният му работодател е „Метенерджи Трейдинг“.

През март същата фирма започва интензивно да изкупува свободни слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ в Гърция, включително купува два слота в график за доставка през май месец. В същото време „Булгаргаз“ не предприема действия за същото.

Април месец „Булгаргаз“ с решение на оперативно заседание на МС отказва да изпълни инструкциите на „Газпром“, което води до спиране на доставките.

Два дни по-късно на 29 април „Булгаргаз“ сключва договор с „Метенерджи“ за доставка на 930 хиляди мегават часа втечнен газ с график на доставка през месец май, количества които фирмата прозорливо е предвидила да осигури месец и половина по-рано, въпреки че по това време България има действащ договор и доставки от „Газпром“.

Цената за тази доставка е с 30% по-висока от договорената цена с „Газпром“ за същия месец. През май месец е подписан и договор за доставка на танкери с втечнен газ с компанията „Шинииър“, отново без конкурентна и прозрачна процедура.

За тези танкери са необходими слотове за доставка и тук идва поредното интересно съвпадение, че свободните такива в Гърция са изкупени вече от компанията „Метенерджи“.

Разказвайки схемите, Христов отново изтъкна, че в  края на правителството на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори.

Служебният министър на енергетиката обобщи, че при встъпване в длъжност е установил, че няма осигурени количества за месеците септември и октомври. Има заявени два танкера, но слотове за разтоварване няма.

С изненада виждат, че единствените които могат да ползват са тези вече заявени от „Метенерджи“, но на цени, които са в пъти повече от пазарните, което служебното правителство е сметнало за неприемливо. Именно затова са започнали преговори с Турция.

Христов уточни, че спрените доставки на газ от „Газпром“, купуването на пъти по-скъпо синьо гориво с непрозрачните сделки е довело да повишение на инфлацията и цените, както и мащабни загуби за България.

Вече смененото ръководство на „Булгаргаз“ променя изцяло политиката и провежда краткосрочните договори според закона и с ясни критерии с оценка на критериите. Той увери, че доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени в пъти по-ниски от предходните месеци.

„Благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на „Булгаргаз“ успяхме да овладеем цените и както имате информация цените на газ за ноември са значително по-ниски от тези, които бяха за септември, но и значително по-ниски от борсовите цени.

Докато през месеците от април до август доставките на газ се движат на практика идентично с борсата, в момента ние купуваме газ от същите компании при приблизително същата криза в доставките на цена, която е повече от 60 евро отстъпка или наполовина на борсовата цена“, заяви Христов. 

Той уточни, че ако за ноември служебното правителството е спестило 200 милиона лева в сравнение с практиките и сделките сключвани от правителството на Кирил Петков.

Служебният министър заяви, че всички служби проверяват договорите и са се заели с пълна проверка за доставката на природен газ извършвани от правителството "Петков".

БОРИСОВ: Оставка на Росен Христов! Простил съм на Кирил и Асен за ареста

В пространната си изява по "Би Ти Ви" тази сутрин Бойко Борисов обяви, че от ГЕРБ ще искат оставката на служебния министър Росен Христов, защото напада Промяната.

"Много съм ядосан от това, което направи Росен Христов вчера. Служебното правителство е да прави избори, а не да прави оценки. Има органи - ДАНС, ГДБОП, СДВР, Следствие и Прокуратура. От къде на къде ще напада нашите възможни партньори от Промяната в евентуално правителство? Той извърши политически акт срещу ПП. Да, защитавам ги", застъпи се Борисов. 

"Снощи по новините не го чуха хората. Явно, за да се чуе нещо, трябва да му поискаме оставката. Оставката на Демерджиев е акт в поемането на отговорност в памет на безобразията в последните месеца. Те се случват и в следствие от управлението на Бойко Рашков. Ако той има доблест, ще каже от кого са наследени проблемите", каза експремиерът.

"Що не са ремонтирали? Защо не са си купили батерии? Защо не им дадоха жилетки? Аз отидох в Братислава и казах пред целия ЕС, че ни трябват пари за ограда и единодушно ЕС даде 320 млн. за тази ограда. Много е важно да разберете защо оградата е такава - не може да е от бетон. Защо две години не я направиха от бетон? Няма да приемам упреци. Премиерът на Англия каза, че това съоръжение е перфектно. Орбан го каза", припомни той.

Според Борисов най-лесно ще е партията на Стефан Янев да вземе третия мандат, защото правителството ще е с кратък мандат.

"Винаги можем да отидем на избори. Радев ще има четвърто служебно правителство. Не се е уморил да прави правителства. Като няма парламент и медиите са съсредоточени само в него, е прекрасно.

В същите отношения сме с Радев. Когато прави добри неща и се държи мъдро не мога да кажа обратното. За последно си говорих с Радев по време на европредседателството. Доста години назад. Ако той мисли доброто на страната, по време на зима и война, е по-добре да има парламент", каза Борисов.

Попитан простил ли е за арестите на Кирил Петков и Асен Василев, той заяви: "Моята душа е без значение и всички ме питат защо съм толкова добронамерен. Защо ме интересува хората да изкарат зимата?"

"Аз толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия. Защо да се оттегля? Точно обратното. По-опитен човек от мен в момента няма. Аз ще ръководя България най-добре от всички и това е доказано. Няма да бъда номинацията на ГЕРБ за премиер, за да сме сигурни, че ще има правителство. Готов съм със състав на кабинета - нови, стари, млади", посочи лидерът на ГЕРБ.

Ликувайте? Корупцията е УНИЩОЖЕНА! Карат Иванчева с белезници в Сливенския, кой ще гледа бебето й? (ШОК ВИДЕО)

Източник/ци: Служебният министър на енергетиката разкри всичките далавери на ПП с покупката на газ

БОРИСОВ ЧАСТ II: Оставка на Росен Христов! Простил съм на Кирил и Асен за ареста - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!