Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа се готви да пренапише правилата на интернет

Следващата седмица влиза в сила закон, който ще промени интернет завинаги – и ще направи много по-трудно да бъдеш технологичен гигант. На 1 ноември влиза в сила Законът за цифровите пазари на Европейския съюз (DMA), който се очаква да принуди Amazon, Google и Meta да направят платформите си по-отворени и оперативно съвместими през 2023 г.

Това може да доведе до сериозни промени в това, което хората могат да правят с устройствата и приложенията си.

ОЧАКВАМЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ДА СА ЗНАЧИТЕЛНИ.

ЖЕРАР ДЕ ГРААФ, ВЕТЕРАН ДИПЛОМАТ ОТ ЕС
Той помогна за приемането на DMA в началото на тази година. 

Миналия месец той стана директор на нов офис на ЕС в Сан Франциско, създаден отчасти с цел да обяснява на големите технологични компании последиците от закона. Де Грааф казва, че те ще бъдат принудени да разчупят своята визия.

Ако имате iPhone, трябва да можете да сваляте приложения не само от App Store, но и от други магазини за приложения или от интернет.

Жерар Де Грааф

DMA изисква от доминиращите платформи да допускат по-малки конкуренти и може също така да принуди WhatsApp на Meta да получава съобщения от конкурентни приложения като Signal или Telegram. 

Може да реши да попречи на Amazon, Apple и Google да предпочитат собствените си приложения и услуги.

Въпреки че DMA влиза в сила през следващата седмица, технологичните платформи не са длъжни да се съобразят с него веднага. ЕС първо трябва да реши кои компании са достатъчно големи и утвърдени, за да бъдат класифицирани в закона. 

За тях ще се прилагат най-строгите правила. 

Де Грааф очаква, че в тази група ще попаднат около десетина компании, които ще бъдат обявени през пролетта. След това те ще разполагат с шест месеца, за да се съобразят с изискванията.

Де Грааф прогнозира вълна от съдебни дела срещу новите европейски правила за големите технологии. 

ЕС и преди е налагал големи глоби на Google, Apple и други чрез антитръстови разследвания – механизъм, който прехвърля тежестта на доказване върху бюрократите. В рамките на DMA тежестта е върху бизнеса, който трябва да се съобразява с правилата. 

Основното послание е, че преговорите са приключили, ние сме в ситуация на спазване на изискванията. Може да не ви харесва, но това е начинът, по който е.

Жерар Де Грааф

Подобно на закона на ЕС за защита на личните данни (GDPR), DMA се очаква да доведе до промени в начина, по който технологичните платформи обслужват хора извън 400-те милиона потребители на интернет в ЕС. 

Някои детайли от спазването на изискванията ще бъдат по-лесно приложими в световен мащаб.

Технологичните компании скоро ще трябва да се справят и с втори мащабен закон на ЕС – Закона за цифровите услуги. Той изисква оценки на риска на някои алгоритми и оповестяване на информация за автоматизираното вземане на решения. Може да принуди социални приложения като TikTok да отворят данните си за външен контрол. 

Законът също ще се прилага поетапно, като се очаква най-големите онлайн платформи да трябва да се съобразят с него в средата на 2024 г. ЕС обмисля и приемането на специални правила за изкуствения интелект, които биха могли да забранят някои случаи на използване на технологията.

Де Грааф твърди, че са необходими по-строги правила за технологичните гиганти не само за да се защитят хората и другите предприятия от нелоялни практики.

Нужно е, за да се позволи на обществото да получи пълните ползи от технологиите. Той критикува необвързващата Харта за правата на изкуствения интелект, публикувана наскоро от Белия дом. Твърди, че липсата на твърда регулация може да подкопае доверието на обществото в технологиите. 

Ако нашите граждани загубят доверие в ИИ, защото смятат, че той ги дискриминира и води до резултати, които са вредни за живота им, те ще избягват ИИ и той никога няма да бъде успешен.

Жерар Де Грааф

Източник/ци: Европа се готви да пренапише правилата на интернет - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!