Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гласят ни здрава сурвакница с тока

Хората с бойлери и отопляващи се на ток вече ще плащат значително повече, ако потреблението им надвишава 800 киловатчаса през зимата.

Плащаме на 7-8 пъти по-скъпите пазарни цени след 800 киловата потребление през зимата

Горят всички, които се отопляват на радиатори, климатици и хората с бойлери

Искат да изравнят сметките за електричество ток, газ и парно

Голяма сурвакница ни готвят с тока през тази зима. Кабинетът обмисля въвеждане на двете тарифи за електрическо потребление още от 1 януари догодина, обясни служебният енергиен министър Росен Христов на брифинг в ръководеното от него ведомство. При потребление над 800 киловата през зимата и над 300 през лятото, цената на тока за битовите абонати ще е тази на свободния пазар. В момента по сегмента “Ден напред” средната цена е около 350 лева за киловатчас, но според различните доставчици достига и до 550 лева за киловатчас. Цената на свободния пазар през последните месеци достигаше и до 600-800 лева за киловатчас. Това означава, че за една част от потреблението абонатите ще плащат при до 7-8 пъти по-високи цени от момента.

Според енергийния министър над 90 на сто от потребителите имали сметки в рамките на киловатите, които ще са по настоящата по-ниска тарифа за бита. Изчисления на “Труд” обаче показват, че всъщност почти всички абонати, които се отопляват на електрически радиатори или с климатици, както и тези, които подгряват топлата си вода с бойлери, ще надминат потреблението по евтината тарифа и ще трябва да плащат в пъти повече отколкото дори и бизнеса. Към момента държавата субсидира цените на тока за бизнеса от свободния пазар и компаниите плащат максимум 250 лева на киловатчас. За битовите потребители обаче не се предвиждат подобни компенсации, категоричен бе Христов и те ще плащат в пъти повече.

Освен това от енергийното министерство работят и за изравняване на сметките на хората за ток, газ и парно, така че да не им се налага да променят начина си на отопление през зимата и да инвестират в нови мощности, обясни служебният енергиен министър. “В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем - 100 киловатчаса ток се равнява на определено количество газ за отопление на дадено жилище”, обясни Христов.

Той обяви още, че либерализацията на пазара на битовите абонати на ток ще бъде отложена максимално дълго, като в Плана за възстановяване е заложен срок това да се случи до 2024 г. Преди либерализацията трябва да се въведе дефиниция за енергийна бедност, а към момента над 50 на сто от абонатите биха били в тази категория, обясни Христов. Той заяви, че до седмица стартира и нов търг за доставчици на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”, въпреки че към момента повечето чужди компании, които биха участвали в него, нямат лицензи от Агенцията за ядрено регулиране, които да докажат, че продуктите им са съвместими с работата на родната централа.

Христов обяви, че предстои всички играчи на енергийния пазар, а не само държавните дружества, да внасят вноски в държавния фонд за енергийна сигурност, като по този начин се отговаря на европейския регламент за разпределяне на свръхпечалбите от сектора.

Източник/ци: Гласят ни здрава сурвакница с тока - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!