Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция обвини САЩ, че продава газ на ЕС четири пъти по-скъпо, отколкото на вътрешния си пазар

САЩ не трябва да имат право да доминират на световния енергиен пазар, докато ЕС страда от последиците от конфликта в Украйна, предупреди френският финансов министър Бруно льо Мер. Той разкритикува Вашингтон че продава газ на ЕС четири пъти по-скъпо, отколкото на вътрешния си пазар.

„Конфликтът в Украйна не трябва да завършва с американско икономическо господство и отслабване на ЕС“, каза той пред парламента.

Льо Мер заяви, че е неприемливо Вашингтон „да продава втечнения си природен газ на четири пъти по-висока цена, отколкото определя за собствените си индустриалци“, като добави, че „икономическото отслабване на Европа не е в интерес на никого“.

„Трябва да постигнем по-балансирани икономически отношения по енергийния въпрос между нашите американски партньори и европейския континент“, каза Ле Мер.

Преди конфликта в Украйна Русия беше най-големият доставчик на газ в ЕС, отговорен за около 45% от вноса на газ в Еврозъюза. Въпреки това поради санкциите, наложени на Москва през последните месеци, доставките на руски газ намаляха значително, а САЩ повиши експорта на газ за ЕС.

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Източник/ци: Франция обвини САЩ, че се възползват от енергийната криза в ЕС - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!