Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс" и отказа да отговаря на въпросите му

Източник: news.com.au.

Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха значително намаляване на добива. Решението за намаляване на добива на петрол с два милиона барела дневно ще доведе до повишаване на цените и ще утежни положението на западните държави, които вече се борят с рязко покачващата се инфлация.Споразумението беше шамар за президента на САЩ Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс".

На пресконференция след решението министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд се нахвърли върху репортера на "Ройтерс" Алекс Лоулър и отказа да отговаря на въпроси.

В клип, широко разпространен в социалните мрежи, той обвини информационната агенция, че разчита на анонимни източници, а не на официален говорител.

"Писахте за Русия, че прави това и онова. Но всъщност, когато излезе вашият материал, никой от Русия не говори с мен и аз не говорих с никого от Русия.

След това отново написахте, че Саудитска Арабия и Русия - бла, бла, бла - се опитват да договорят цена [за барел петрол] от 100 долара. Но това не е вярно", каза министърът.

"Сбъркахте два пъти", каза принц Абдулазиз във връзка със статия, в която пише как Саудитска Арабия и Русия си поставят за цел да постигнат цена на петрола от 100 щатски долара.

"Вие ["Ройтерс"] не си свършихте работата както трябва", каза той и добави, че е прекарал известно време в разговори с журналист, за да изясни историята.

"Ако имате въпроси, насочете ги към други, но не и към мен", каза принц Абдулазиз.

"Няма да говоря с "Ройтерс", докато не уважите източника, който е министърът на енергетиката, от името на саудитското правителство."

Русия предупреждава, че "няма да доставя петрол

Междувременно Русия предупреди в сряда, че евентуалното ограничаване на цените на руския петрол, предложено от Европейския съюз като част от новите санкции заради Украйна, ще има "вреден ефект" върху световните пазари.

"Подобен инструмент нарушава всички пазарни механизми и може да има много вреден ефект върху световната петролна индустрия", заяви вицепремиерът Александър Новак пред руската държавна телевизия.

Г-н Новак заяви, че руските компании "няма да доставят петрол на тези страни", които въвеждат такъв лимит.

Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха значително намаляване на добива. Решението за намаляване на добива на петрол с два милиона барела дневно ще доведе до повишаване на цените и ще затрудни западните държави, които вече се борят с рязко покачващата се инфлация.

Във Виена министрите от картела ОПЕК и групата от 10 износители, водена от Русия, се споразумяха да намалят производството с два милиона барела дневно от ноември.

Споразумението беше шамар за президента на САЩ Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Служител на Белия дом заяви, че президентът Байдън е "разочарован от недалновидното решение" и че администрацията му ще се "консултира с Конгреса за допълнителни инструменти и правомощия за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията".

Политическите опоненти на г-н Байдън отправиха критики. "Пълен провал. ОПЕК му се смее", написа в социалните мрежи Стив Скализ, член на малцинството в Камарата на представителите.

Споразумението беше шамар за президента на Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Служител на Белия дом заяви, че президентът Байдън е "разочарован от недалновидното решение" и че администрацията му ще се "консултира с Конгреса за допълнителни инструменти и правомощия за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията".

Цените на петрола се повишиха веднага след като се появи новината за решението и ралито на фондовите пазари се забави.

Ходът на ОПЕК, в която влизат най-големите страни производителки на петрол като Иран, Ирак, Кувейт и Саудитска Арабия, е най-голямото съкращение от 2020 г. насам и дойде въпреки опасенията, че може да подхрани инфлацията и да накара централните банки да повишат лихвените проценти.

Цените на петрола се понижиха през последните седмици до нивата отпреди войната в Украйна поради опасения за забавяне на световната икономика, но през последните дни се повишиха заради очакванията за намаляване на производството.

Основният международен договор за суров петрол, сорт Брент, скочи с два процента след решението и завърши на 93,37 щатски долара за барел, което е с 1,7 процента повече.

"Очаква се петролните фючърси да продължат да се покачват в краткосрочен и средносрочен план, но продължаващите опасения за глобална рецесия и нарастваща инфлация вероятно ще ограничат дългосрочния ръст", казва Шрижан Катял от международната брокерска компания ADSS.

Анализаторът на Swissquote Ипек Озкардеская предупреди, че голямото намаление може да се "обърне срещу" ОПЕК+, ако инвеститорите се опасяват, че то ще доведе до повишаване на инфлацията и ще принуди централните банки да повишат лихвените проценти толкова много, че да предизвикат рецесия.

"Колкото по-високи са цените на енергията, толкова по-рязко централните банки трябва да убият търсенето, за да изтеглят цените надолу", каза тя преди обявяването на решението.

Източник/ци: Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс" и отказа да отговаря на въпросите му | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!