Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джорджия Мелони ще бъде първата жена-премиер в историята на Италия след победа на крайната десница

Италия е на път да избере най-дясното си правителство след Втората световна война, след като прогнозите от екзит пола сочат, че коалиция, водена от Джорджия Мелони, ще поеме властта.

45-годишната Мелони, лидер на партията „Братя на Италия“, ще бъде първата жена-премиер в историята на страната.

Победата на крайната десница идва в критичен момент за третата по големина икономика на Европейския съюз заради тежката икономическа ситуация в Италия.

Резултатът от изборите в Италия вероятно ще предизвика тревога в Брюксел и на финансовите пазари, като се има предвид желанието да се запази единството в противопоставянето на Русия, коментира Ройтерс. Мелони обяви, че подкрепя позицията на Евросъюза срещу Русия. Въпреки това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи предупреждение към Италия, че може да бъде наказана, ако се отклони от „демократичните принципи“ на ЕС. Поводът за коментара й беше прогнозата за победа на крайната десница в Италия.

Десният съюз, който  включва партията на Мелони, Лигата на Матео Салвини и партията Forza Italia на Силвио Берлускони, печели между 41% и 45%, достатъчни, за да гарантират мнозинство в двете камари на парламента.

Източник/ци: Джорджия Мелони ще бъде първата жена-премиер в историята на Италия след победа на крайната десница - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!