Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай е похарчил рекордна сума за руска енергия през август: Bloomberg

Китайският внос на енергия от Русия продължава да расте, като през миналия месец страната е похарчила рекордните 8,3 млрд. долара, съобщи Bloomberg във вторник, позовавайки се на митнически данни. Разходите за енергия през август съставляват 83% от общия внос на Китай от Русия.

Според доклада Пекин е увеличил търговията си с Москва по отношение на доставките на суров петрол, петролни продукти, природен газ и въглища в чужбина.

Съобщава се, че превозите през август са били с 68% повече от тези преди година и са включвали рекордно количество въглища. Така общата сума за период от шест месеца достигна почти 44 млрд. долара, което представлява увеличение от 74%.

Статистическите данни показват, че износът на руски петрол за Китай е нараснал до 8,34 млн. тона през миналия месец спрямо 7,15 млн. тона през юли и 6,53 млн. тона преди година. Вносът на руски въглища от Пекин достигна нов връх от 8,5 млн. тона, което е с 57% повече от предходната година, като коксуващите се въглища за стоманодобивната промишленост възлизат на 1,9 млн. тона. Покупките на втечнен природен газ (LNG) възлизат на 671 000 тона, което е най-много от 2020 г. насам и представлява 37% увеличение на годишна база.

В доклада се отбелязва, че обемите не включват вноса по тръбопроводи, които са основният канал за транспортиране на руско гориво до Китай. Митническата служба не е докладвала за тези доставки от началото на годината.

"Русия вероятно ще доставя повече суров петрол и продукти за дестинации, включително Китай, през следващите месеци, тъй като Европа затяга санкциите", пише Bloomberg, като отбелязва, че някои от тези доставки се доставят на преференциални цени.

Германия национализира газопреносното предприятие, за да предотврати срив в енергийния сектор

Честито! Въпреки обещанията: САЩ няма да помогнат с газ на Европа

Източник/ци: Китай е похарчил рекордна сума за руска енергия през август: Bloomberg | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!