Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огромен брой необитаеми жилища в най-богатата страна

Близо 40% от жилищните имоти в Швейцария към 2045 година ще са празни

Ново проучване на Credit Suisse показа, че до 40% от жилищните имоти и по-специално еднофамилните къщи ще бъдат празни в Швейцария до 2045 г. Близо 419 000 еднофамилни къщи в Швейцария принадлежат на така нареченото поколение "бейби бум" - родените между 1946 и 1964 г. Когато тези хора се пенсионират, много избират да продадат имотите си. А това означава, че до 2045 г. до 40% от частните къщи могат да бъдат обявени за продажба в Швейцария.

„Опитът показва, че от определена възраст еднофамилните домове се превръщат в бреме“, каза Фреди Хасенмайл, експерт на швейцарския жилищен пазар на Credit Suisse.

През последното десетилетие цените на имотите както за наемане, така и за покупка на жилище в Швейцария се повишиха значително, главно поради недостига на предлагане в най-популярните градове. В Берн и Цюрих например процентът на свободните работни места е съответно 0,5% и 0,17%. Процентът на свободни работни места под 1% се класифицира от повечето кантонални правителства като „официален недостиг на жилища“.

Прогнозираното увеличение на предлагането на жилища се очаква да обърне изключително ниския процент на свободни площи, което може да доведе до по-ниски цени на жилищата за потенциалните купувачи. „Това ще облекчи ситуацията на пазара на недвижими имоти“, каза Хасенмейл.

Той обаче призна, че купувачите на жилища ще трябва да изчакат и да видят колко хора реално ще продадат имотите си. Скорошно проучване на Zürcher Kantonalbank показа, че само 50% от пенсионерите предпочитат да продадат домовете си, докато останалите предпочитат да ги запазят.

Източник/ци: Огромен брой необитаеми жилища в най-богатата страна ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!