Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания: Скъпотия, препълнени болници и стачки

20% от британците вече се хранят по-оскъдно 

На Острова инфлацията е най-висока сред седемте най-развити индустриални държави

Огромна инфлация, провал в здравеопазването, недоволства и стачки - ситуацията във Великобритания е заредена с напрежение. Проблемите, които Лиз Тръс наследи от Борис Джонсън, са безбройни и ще струват много пари.

Великобритания има най-високата инфлация сред седемте най-развити индустриални държави. През юли тя достигна 10,1 процента - най-високото ниво от 40 години насам. Според прогнозите поскъпването може да надхвърли 20 процента.

Новото правителство ще трябва да раздаде голямо количество пари, за да не рискува разклащане на социалния мир. Мъдрите съвети за домакини, които раздава отиващият си министър-председател Борис Джонсън - например да се инвестират 20 лири в нова, по-бързо загряваща кана за чай, за да се спестят десет лири годишно от разходите за енергия, бяха възприети в социалните мрежи като потвърждение на това колко малко правителството разбира сериозността на ситуацията.

Според едно актуално проучване ръстът в цените на газа и електричеството вече са изправили около половината население на Великобритания до ръба на финансовите им възможности. 45 процента от анкетираните казват, че не могат да си позволяват да плащат тавана на разходите за енергия, който ще важи от октомври - около 4100 евро годишно. Около 20 процента признават, че вече се хранят по-оскъдно.

И докато инфлацията и цените растат, заплатите не успяват да наваксат поскъпването, твърдят синдикатите. Великобритания я очаква есен на стачките.

Особено тежко е положението в здравеопазването. Здравният министър Стийв Баркли наскоро беше наруган на улицата, докато даваше интервю. Причината е, че линейките са принудени да чакат с часове пред препълнените клиники, докато бъдат приети пациентите. „Хората умрат, а Вие не направихте нищо“, му заяви случайна минувачка. Не само при спешни случаи има опасни закъснения. В цялата страна почти седем милиона души чакат за т. нар. „неспешни“ манипулации, като например операции на тазобедрена става. Бавят се и терапиите за лечение на рак. Освен това липсват 100 000 медицински сестри в болниците и повече от 4000 общопрактикуващи лекари - включително и в резултат от Брекзита.

(Със съкращения, от Дойче веле)

Източник/ци: Великобритания: Скъпотия, препълнени болници и стачки - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!