Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България е имала един-единствен татарин цар

Исторически доказан факт е, че татарин е бил цар на България в краткия период 1299 – 1300 година. По думите на историка Петър Мутафчиев възкачването на престола в Търново на татарин е падение и унижение за българския народ, който по това време преживявал тежки и трудни години, години на раздори и разпокъсани земи. Скоро след края на властването на цар Иван Асен II България вече не се гордее с граници на три морета, разпокъсана е, отслабена, разделена на части. В допълнение с тези тежки събития възкачването на престола на татарин историците определят като пореден удар върху българщината, като унижение поредно, което българите им било писано да преживеят, пише actualno.com.

Как се стига до това и защо татарин става цар на България?

През 1285 година, когато татарите опустошават българските земи, цар Георги I Тертер е принуден да предприеме неприятни действия, за да спаси остатъка от българщината от унищожаване. Дъщерята на царя Елена е омъжена за Ногаевия син Чака. Ногай управлява до 1299 година, когато е нападнат от върховния ръководител на татарите – хан Токту, който не само го побеждава, но и отнема живота му. След това неблагоприятно развитие за Ногай синът му Чака бяга в България и достига Търново, където първоначално не е приет, но с помощта на Теодор Светослав се настанява в царството.

Реално Чака никога не е коронясан, тъй като бил мюсюлманин, но остава в историята като единственият татарин цар на България. Макар да има спорове по темата дали Чака може да се определи като цар, заради липсващото коронясване, думите на византийския историк Георги Пахимер категорично сочат, че Чака е действал като такъв и се е възкачил на престола с помощта на Теодор Светослав. Пак той, Теодор, бил и човекът, отнел живота на Чака през 1300 година. По негова заповед бил заловен и удушен татаринът, с което се прекъснала татарската намеса и господство в българската държава. Нещо повече – по този начин България връща старите си територии до устието на р. Днестър, получени като благодарност от хан Токту срещу главата на Чака, изпратена му от Теодор Светослав.

Бил ли е наистина Чака татарин цар на България?

Съществува и друга теория, друг исторически преглед на събитията, разкрити през погледа на историка Пламен Павлов, който не счита, че можем да наречем Чака цар на България, както и оспорва знанията и информираността на византийския историк Георги Пахимер. По думите на Павлов амбициите на Чака били много по-големи от българската държава и той никога не би приел да стане цар на България. Споровете по темата навярно ще продължат заедно с търсенето на исторически извори и доказателства, но до момента на откриване и доказване на пълната историческа истина Чака остава известен като единствения татарин цар на България, господствал в Търново, макар да е било с помощта на българин Теодор Светослав и макар да е било за кратко.

Източник/ци: България е имала един-единствен татарин цар ᐉ Новини от Fakti.bg - Любопитно | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!