Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България има ЕДНО газохранилище – капацитет 5.8 TWh. Годишната ни консумация е 33.58 TWh. Сещате ли се какво ни чака?

Паралелната реалност не издържа пред реалните данни. Нито за газа, нито за инфлацията, нито за бюджета.


Facebook

Михаил Кръстев

България няма да изпълни изискването на ЕС за запълняемост на газовото хранилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон. Беше ясно на 4 август, когато Георги Ангелов го е написал, напълно ясно е и сега. Не знам кому е нужно да се въвежда обществото в подобна вредна заблуда, особено от реномирани икономисти, чието поведение през последните месеци е откровено странно. (Визирам непрестанните прогнози за стихване на инфлацията, стартирали още през юни).

От юли месец насам давам информация за това каква е запълняемостта на хранилището ни. В момента то е пълно на 63.19% при средна запълняемост на хранилищата в ЕС от 81.55%.

May be an image of text

Още една заблуда, в която бяхме въведени от същите тези икономисти. Газохранилището в Чирен не може да се сравнява със ситуацията в другите страни с ниска запълняемост в Европа – Унгария и Латвия. Ще обясня защо и дано тази опорка падне бързо.

Латвия разполага с газохранилище с капацитет от 24 TWh, което към този момент в пълно с 12 TWh. Годишната консумация на природен газ от Латвия за 2021 г. е в размер на 12,707 TWh.

Унгария разполага с 5 на брой газови хранилища с общ капацитет от 69.6 TWh, които към този момент са пълни с 43.9 TWh. Годишната консумация на природен газ от Унгария е в размер на 117.047 TWh.

България има едно газохранилище – това в Чирен. То е с капацитет от 5.8 TWh и е пълно с 3.6 TWh към този момент. Годишната ни консумация е 33.58 TWh.

Абсурдно е да се сравняваме с тези държави. Абсурдно е са се успокояваме, че всичко е наред през летните месеци, а сега, когато есента вече е тук и отоплителния сезон е близо, да се появяват първите статии, че България няма да запълни хранилището си.

Живеем в България и трябва да гледаме дали ние ще имаме газ за зимата, не толкова Германия, която въпреки орязанире доставки от Газпром, все пак е успяла да запълни своите 60! на брой хранилища на 85.55%.

Паралелната реалност не издържа пред реалните данни. Нито за газа, нито за инфлацията, нито за бюджета.

Убийствени сметки за отопление през зимата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!