Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Множество доброволци помагат на засегнатите от наводненията в Карловско – СНИМКИ

Пряко и косвено засегнати от водното бедствие са около половината от хората в село Богдан

В петия ден след потопа в Карловско - огромна вълна от съпричастност. Над 600 доброволци се включиха с помощ към засегнатите райони. В пострадалото от наводененията село Каравелово отиде и министър-председателят Гълъб Донев. Премиерът провери на място действията на институциите. 

"В деня на Съединението българи от цялата страна се обединиха и дойдоха в Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора", подчерта от свяо страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов. 

За първите четири дни над 600 военнослужещи са  били на терен и са работили в трите засегнати села - Богдан, Слатина и Каравелово. С тях е имало 67 специализирани машини - инженерна техника. Ситуацията в бедстващия рeгион остава критична най-вече заради калта, разрушила къщи, мостове и улици. Стотици хора в няколко села остават без достъп до къщите си.

Зам.-кметът на Карлово Данка Люртова посочи, че основна задача в Богдан е вкарването на реката в коритото на дерето. На терен в понеделник са работили четири верижни машини и шест багера, които са разчиствали улици и дворове. Комисия се е заела с описването на пораженията във всяка къща.

Жители на Богдан обясниха, че са във воден ад. „Приливна вълна отнесе къщите ни. Военните ни помогнаха и искаме да им благодарим. Имаме нужда от всякаква техника, матраци, кой с каквото може да помогне”, каза Ранчева.

Тежката техника влезе рано във вторник сутрин в дерето, за да се опита за пореден ден да проправи път на водата идваща от Балкана. След оттеглянето на водите от домовете на най-пострадалите хора се появи и нуждата от материална помощ.

Въпреки, че достъпа до засегнатите къщи е труден, започна частично описване на щетите. "От понеделник имаме комисия, която описва всяка една къща. Какви са пораженията в нея и от какво хората ще имат необходимост. Но къщите са стотици и ще ни трябват няколко дни, за да се справим с това", подчерта зам.-кметът Люртова. 

На този фон в село Богдан влязоха около 200 доброволци. Въпреки струпания човешки ресурс, властите не виждат в близко бъдеще, как ще се справят сами. Не е ясно ще стигнат ли и средствата, които държавата е отделила за подобни ситуации. Възможност имало и за помощ от Европа.

"Първо се гледа националният бюджет - какво и колко може да покрие. И след това идва Европейското финансиране", посочи премиерът Донев, който посети пострадалото село. 

Село Богдан е с около 800 жители. Пряко и косвено засегнати от водното бедствие са около половината от хората.

Снимки: Агнес Методиева

Източник/ци: Множество доброволци помагат на засегнатите от наводненията в Карловско - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!