Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край! Идва огромна промяна за всички работещи жени! Костадинов забранява да

Костадинов обяви, че ще премахне "колега" за жените със закон за българския език

Кадър ФБ, К. Костадинов

Скоро може да бъде забранено със закон да се употребяват по адрес на жена думи като "съдия", "председател", "адвокат", "министър", "прокурор", "стоматолог", "юрист", "доктор", "програмист", "специалист", "журналист", "счетоводител", "управител" и каквото още се сетите като дума в мъжки род. Те ще трябва да бъдат членувани в женски род. 

Лидерът на Възраждане е възмутен от новината "Омбудсманът се омъжи".

Според него думата "Омбудсман" е "уродлива". 

Той изрази негодуванието си във Фейсбук.

"Току що прочетох следната новина - омбудсманът се омъжи. Ако не знаех, че става въпрос за жена, а не за мъж, щях да реша, че сме разрешили хом****ксуалните бракове без да разберем.

Абсурдното правило да не се използва женски род за професии, незнайно как наложено в многострадалния ни и разтерзан български език, води до подобни рядко малоумни словосъчетания. Защото след "омбудсманът се омъжи" може да прочетем "прокурорът роди". Няма нищо по-естествено от това да употребяваме думи като прокурорка, съдийка, министърка, председателка, адвокатка и каквото още се сетите. А, и да не забравям - думата колежка, от която много префърцунени интелектуалци в женски род се възмущават, защото държат да бъдат наричани колеги, а не колежки. Гиди гьостерица неокастрена...

Що се отнася до словното недоразумение "омбудсман", то трябва да бъде напълно изхвърлено от езика като чуждо, безсмислено и излишно. Да не говорим, че и самата институция е напълно излишна. За всичко това ще се погрижим когато Възраждане започне да управлява България и приеме Закона за българския език, който вече веднъж предложихме в предишното Народно събрание.", пише той.

Под мнението му валят коментари.

"Омбудсманката ли трябва?  Кога станахте филолог, та да се изказвате по тези теми?", пише потребителка във Фейсбук.

"В шведския, откъдето идва тази дума, ако е жена, става омбудсуоман. Но тази уродлива дума въобще не трябва да бъде използвана в нашия език.", заявява той.

Преди време като общински съветник във Варна Костадинов опита да смени чуждите имена на местности във Варна, но това така и не се случи. Костадинов обвини Борисов, че е спрял смяната на местностти като Кабакум, за да не обиди Ердоган.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Костадинов обяви, че ще премахне "колега" за жените със закон за българския език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!