Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да преустановите конфликт за броени минути

Изкуството да общувате добре с половинката си

Комуникацията е много важна за пълноценното общуване. Без нея нито една връзка не би могла да процъфти. Ако нещо в комуникацията куца, отношенията започват да губят дълбочината си. Неразбирателството води до конфликти, а при лоша комуникация конфликтите не могат да се разрешат. Проблемите се задълбочават, а това води до емоционално отдалечаване.

Някои спорове са неизбежни, други са направо нужни. Необходимостта от спорове е съществена, защото в тях се открива истината, избистрят се гледните точки, търси се компромис, намира се консенсус. Разногласията са неизбежни, но конфликтите могат да бъдат пуснати през цедка.

Не е нужно всеки спор да се превръща в конфликт. Ако успеете да пресявате нужните от ненужните спорове, ще стигате до по-малко конфликти. А когато все пак се стигне до сблъсък, има някои успешни начини, по които да спрете конфликта за броени минути.

Ето 5 начина да преустановите конфликт, да успокоите себе си и партньора си.

1. Дишайте дълбоко.

За да се успокоите преди да кажете нещо, за което ще съжалявате, дишайте дълбоко. Тази техника помага, за да се предпазите от излишни изказвания, които могат да наранят и да влошат отношенията във връзката. Пък и понякога тишината е по-оглушителна от високите децибели.

2. Смислено извинение.

Ако споровете са вследствие на различия в мненията, не бързайте да се нападате. Добре поднесеното извинение и проявата на разбиране на чуждата гледна точка е добър подход за прекратяване на излишни конфликти.

3. Ограничете драмата.

Ако превръщате всеки спор в драматична сцена от филм, това няма да доведе до нищо градивно. Решаването на конфликтите без излишна драма носи много повече удовлетворение за връзката.

4. Мислете за какво спорите – факт или просто мнение.

Не забравяйте, че всеки живее в своя свят и в него той е прав за всичко. Въпреки това обаче е важно да превъзмогнете егото си, да спрете за момент и да помислите – за какво всъщност спорите. За реален проблем или конфликтна ситуация, или просто заради различията в мненията ви.

5. Задавайте ясни въпроси.

Недомлъвките никога не са добър начин за решаване на спорове. Ако общувате с неясни послания и въпроси, конфликтите между вас ще се задълбочават.

Източник: az-jenata.bg

Източник/ци: Как да преустановите конфликт за броени минути

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!