Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Райският газ само поскъпна след акциите на Нинова

Райският газ не само не беше спрян в заведенията. Той само си вдигна в пъти цените, които и преди това бяха силно завишени, след като беше "забранен" от Корнелия Нинова като вицепремиер, показа проверка на 19 минути в отново напълнилите се столични заведения, а такова е положението и по вървежните нощни клубове в страната. Проблемът е двоен - хем на тийнейджърите се създават зависимости към опиати, хем обричат себе си или родителите си на финансови затруднения във време на галопираща инфлация.

Тези дни Нинова обвини служебното правителство, че като уволнило назначените от нея червени калинки в Комисията за защита на потребителите, спряла големите битки, които те водели с мафията. Именно това беше и основният орган, контролиращ темата с райския газ в последните дни на кабинета Петков - Нинова. "Борбата" беше толкова умна, че в централните тв новини в 7 вечерта обявяваха къде ще текат проверки по дискотеките същата нощ, та ако има някой неразбрал, че ще го тарашат, да крие де каквото има.

Само за сведение: 9 месеца преди Нинова да се сети за райския газ и по време на цялото й управление като ресорен вицепремиер, 19 минути писа обилно по темата, като дори цитира и известния управител и съсобственик на популярни заведения, около който се говори, че се движат фирмите, внасящи от Китай въпросния опиат. Най-страшното в случая е, че никой не знае дали това изобщо е райски газ или нещо друго, понеже никой не го е изследвал - нито комисии, нито министерства, нито каквито и да било власти. Тя се пресети вече в оставка за тези работи и зашумя медийно. Както обикновено - например с "прекратяването на спекулата" чрез подклаждане на произвеждани от нея слухове за качване на цени, ефектът се оказа обратен. По въпроса с олиото е достатъчно да кажем, че създадената медийно от нея криза с цените, която ги качи от 3 на 5 лв., а тя вещаеше дори 7-8 по телевизиите, това й послужи за повод през другия си ресор - земеделието, да им налее допълнително над 1 млрд. лв., уж да ги укротява. Всъщност - да ги обогатява. Какви жестове са получени обратно - не е ясно, но може да се предположи.

Що се отнася до КЗП, там Нинова се отплати на онези, които писаха "нейния" законопроект за борба с колекторите, който също беше лобистки, както са единодушни специалистите и изключи от кръга на санкционираните банките и едрите раздавачи на кредити, както и цялата порочност на процеса по прехвърляне на вземанията, отново в интерес НЕ на потребителите.

Тя приложи старото номенклатурно правило на соца за "понижение чрез повишение" като направи заместник-министър без ресор (без портфейл) на себе си дългогодишния председател на комисията Д.Маргаритов, за когото 19 минути е писал дълго и напоително по какви ли не теми - от странните стойности на имотите и кредитите му до някои шокиращи сделки с държавна земя - всеки може да погледне в архива ни. После назначи свои хора.

КЗП обаче така и не започна да се занимава с важна проблематика, която е в правомощията й по закон - например да контролира и да санкционира всички видове монополисти, а също така и измамите с цените на горивата, понеже - както е широко известно - тя е фамилно дългогодишно зависима от Лукойл.

В същото време, макар юрист, тя медийно възложи на КЗП да контролира цените на храните, което е тотално закононарушение - това вече е ресор на Българската агенция по безопасност на храните. Вместо с това обаче, тази институция пък се занимаваше с границите и митниците.

Кирил Пламенов

Източник/ци: Райският газ само поскъпна след акциите на Нинова | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!