Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия и Индия вече не се нуждаят от щатски долар: БРИКС

Русия и Индия не се нуждаят от щатския долар в търговията, тъй като са се насочили към националните валути за извършване на взаимни разплащания, заяви в четвъртък пред репортери президентът на Международния форум на БРИКС Пурнима Ананд.

"Въведохме механизъм за взаимни разплащания в рубли и рупии и няма нужда нашите страни да използват долара при взаимни разплащания. А днес подобен механизъм за взаимни разплащания в рубли и юани се разработва от Китай", каза тя.

"Това означава, че страните от БРИКС се отварят към Русия, предлагайки й възможност да преодолее последиците от санкциите", добави Ананд, цитиран от РИА Новости.

Председателят на БРИКС заяви, че взаимната търговия между Индия и Русия е нараснала пет пъти през последните 40 години. Москва доставя на Индия бързо нарастващ обем петрол, а в замяна получава големи количества селскостопански продукти, текстил, лекарства и други продукти.

Ананд също така отбеляза, че Ню Делхи се смята за неутрална страна в настоящата война за санкции между Запада и Русия и въпреки санкционния натиск ще продължи да си сътрудничи с Москва "във всички области, където е необходимо".

"Когато започна военната операция на Русия в Украйна, естествено имаше натиск върху Индия да спре вноса на руски петрол. Но Министерството на външните работи трябваше да отхвърли този натиск. Руската страна получи уверение, че доставките няма да бъдат спрени и че режимът на санкции по никакъв начин няма да повлияе на отношенията между нашите страни", подчерта ръководителят на форума.

БРИКС е международен социално-икономически и политически форум, включващ пет държави членки: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Източник/ци: Русия и Индия вече не се нуждаят от щатски долар: БРИКС | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!