Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бирата вреди ли на мозъка?

Известно е, че консумацията на алкохол може да се отрази негативно на мозъка. Ново проучване предполага, че пиенето е свързано с натрупване на желязо в този човешки орган. Това от своя страна води до когнитивен спад или иначе казано, до влошаване на работата на мозъка. Публикувано е в PLOS Medicine.

Изследователите анализират данните на 20 729 души, които се съхраняват в архив във Великобритания. Почти половината от наблюдаваните лица са жени, като общата средна възраст е 55 г. Участниците в проучването попълват въпросници относно консумацията на алкохол в период от 2006 до 2010 г. Когнитивната функция се изследва чрез редица специални тестове. Тези, които не пият никога са едва 2,7 %.

За да бъдат категорични в изводите си, на учените са необходими допълнителни контролни проучвания. Но това, което е откриват е, че изпиването дори само на три кутии бира седмично е свързано с по-високи нива на желязо, съхранявани в мозъка. Изследователите проявяват интерес към възможността желязото да е причина за мозъчни увреждания. Те отбелязват, че натрупването на този елемент може да доведе до проблеми с паметта, по-бавно реагиране или изпълнение на други мозъчни функции.

При алкохолна зависимост е отчетено, че отлагането на желязо в мозъка е свързано с няколко невродегенеративни състояния. Не е известно дали има натрупване на желязо, когато хората пият умерено. Затова консумацията на алкохол се посочва като рисков фактор с потенциална опасност за влошаване на функциите на мозъка.

Източник/ци: Бирата вреди ли на мозъка? - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!