Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The Wall Street Journal: Собственикът на 6 кина в България фалира

Акциите на Cineworld, която притежава в България 6 мултиплекса "Синема сити" (Cinema City) в пет от големите градове на страната, паднаха в Лондон с близо 60% в петък поради растящи опасения, че скоро компанията ще подаде молба за защита от кредиторите си.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи вчера, че Cineworld Group PLC ще направи тази крачка към обявяване на несъстоятелност в следващите няколко седмици.

Официалната реакция на компанията е, че "проактивно оценяваме стратегическите варианти, за да гарантираме, че балансовите ни данни са достатъчно силни и гъвкави, за да се адаптираме към пазарните условия", цитира „Дневник“.

Според изданието са наети адвокати от Kirkland & Ellis и консултанти от AlixPartners за процедурите по подаване на уведомление по защита от кредиторите в САЩ и по несъстоятелност във Великобритания.

Това е втората по големина верига кино театри в света с повече от 9 хиляди зали, от които над 6800 са в САЩ. За нея в 10 държави в около 750 обекта работят почти 28 хиляди души.

Причината е натрупаният дълг от 5 милиарда долара, който е все по-трудно да обслужва заради слабите приходи от кината.

От една страна, зрителите още не са се завърнали на нивата, на които бяха преди пандемията. От друга, мнозина свикнаха със стрийминг платформите, към които мнозина преминаха по време на блокирането на нормалния живот.

От друга страна няма го обичайният брой нови заглавия - особено през летния сезон - които привличат зрители пред големия екран. Чуват се и гласове, че цените на билетите изглежда вече са ниски и трябва да се повишат.

Но по-рано тази седмица от компанията заявиха: "Въпреки постепенното възстановяване на търсенето след повторното отваряне през април 2021 г., последните нива на осещаемост са под очакванията.

Те се дължат на ограничен списък с филми, който се очаква да продължи до ноември 2022 г. и ще повлияе отрицателно върху търговията и ликвидната позиция на групата в близко бъдеще."

Възлагаха се надежди на заглавия като последния филм за Джеймс Бонд, новите "Топ гън" и "Джурасик свят" ще са достатъчно зрелище, за да потекат нужните приходи за погасяване на задълженията, натрупани основно през 2020 г.

Общите приходи от бокс офис (те формират 53% от всички приходи) тази година са все още с една трета (32%) по-ниски в сравнение със същия период на 2019 г.

Източник/ци: The Wall Street Journal: Собственикът на 6 кина в България фалира - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!