Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Афера за милиарди: Известен български финансист крие тайните на измамницата Ружа Игнатова

Само за месец изчезналата безследно криптокралица Ружа Игнатова влезе няколко пъти в световните новини. Първо Европол обяви награда от 100 хил. долара за информация, която може да помогне за откриването й. В началото на юли ФБР я включи в топ 10 на най-издирваните престъпници в света.

След това бе проведена акция по залавянето й в Гърция, която приключи без успех. Впрочем Гърция е държавата, в която тя е забелязана за последно през есента на 2017 г.  Минаха 5 г. от бягството на Ружа Игнатова. Издирват я служби за сигурност и правосъдни органи от десетки държави на пет континента. Пирамидата „Уанкойн“, която тя създаде през 2014 г. , успя да източи над 4 млрд. долара от наивници по цял свят само за 3 години. Това се случи във времето, когато биткойнът подлуди световните пазари, а Ружа Игнатова обеща нейната валута уанкойн да стане номер 1. Това така и не се случи. Измамените са купили само обучителни пакети за това как да печелят криптовалутата на Ружа, която ще може да се търгува срещу реални стоки. Този момент така и не дойде, а Ружа изчезна. Оттогава българката с германски паспорт се превърна в легенда. За нея се пишат книги, снимат се филми, валутата й живее собствен живот в социалните мрежи, а мистерията около съдбата й става все по-голяма.


Емил Хърсев

Финансистът Емил Хърсев има ценна информация за съдбата на Ружа Игнатова. В това са убедени както разследващи в България, така и хора от бизнеса с криптовалута, съобщи „Филтър“, като се позовава на свои източници.

Хърсев е светило в банковия сектор и кредитните операции. Неслучайно Ружа Игнатова се обръща към него няколко месеца преди да изчезне безследно. Отношенията им са свързани с имотите, които криптокралицата е купила в България, а те съвсем не са случайни. Това са три сгради в идеалния център на София и луксозна вила в хотелската част до Созопол. Общата стойност на всичко е малко над 20 млн. евро. Всяка сграда е част от капитала на фирма, собственост на офшорка в Дубай, но управлявани от Ружа или майка й Веска. През февруари 2017 г., когато вече започват няколко разследвания за пирамидата „Уанкойн“, Ружа прехвърля фирмите си, показва справка в Търговския регистър. Купувачи са дружествата на Емил Хърсев. Според документите сделките са доверителни, а той е споделил, че е само агент на имотите на Ружа и не му трябват. Работил за тайнствен клиент в Обединените арабски емирства, който финансирал покупката на имотите на Ружа Игнатова. Всъщност тя е получила пари за имотите си с възможност да ги изплати и да си ги върне. Видно от имотния и търговския регистър това не се е случило, най-малкото защото всичко, свързано с нея, се следи под лупа от службите в България, САЩ, Германия, Великобритания и много други държави. 

Вече повече от 5 години дружества на Емил Хърсев притежават бившия ресторант „Крим“, къщата на бившия кмет на София Димитър Моллов срещу парламента и вече пустеещия офис на „Уанкойн“ на площад „Славейков“. Освен това Хърсев придобива и вилата на Ружа до Созопол, където се провежда едно от последните й шумни светски партита, преди да изчезне. Всички сделки са изповядани при един нотариус и са присъствали едни и същи адвокати. 

Всички имоти на Ружа пустеят. Нито тя, нито мистериозният клиент от ОАЕ, за когото работи Емил Хърсев, нито самият той са направили нещо за ценните сгради, две от които са паметници на културата.

В същото време спекулациите за съдбата на Ружа Игнатова не спират. В скорошно разследване на ВВС има хипотеза, че Ружа плава на яхта в океана и не приближава териториални води, за да не я арестуват. Според друга версия криптокралицата живее в Дубай под закрилата на властите там заради добрите си контакти с шейховете. Трета спекулация за съдбата на Ружа я праща на екзотични места по света с фалшиви документи и много пластични операции, довели до коренна промяна на външността й. 

Във всички тези версии за съдбата на Игнатова обаче липсва един детайл. През 2017 г., месеци преди да изчезне безследно, тя ражда дъщеря от съпруга си Борн Щрел, който е бизнесмен и адвокат във Франкфурт. Детето не е при него и сега би трябвало да е на 5 години. Момиченцето също се води безследно изчезнало както майка си.

Въпреки че няма преки доказателства за това, основната версия за съдбата на Ружа Игнатова е най-страшната – тя е убита, за да се прикрие мащабно пране на пари, в което участие имат влиятелни фигури в Европа, САЩ и Азия. Според повечето познавачи на криптовалутите и шеметния успех на Игнатова в това поле тя е само лице на пирамидата, зад която се крият влиятелни кукловоди.

Показателен е фактът, че голяма част от 4-те милиарда долара, които са влезли по сметките на „Уанкойн“, са похарчени за биткойни – криптовалута, която има блокчейн технология и реално работи.

Не е тайна, че с биткойни се укриват нелегални доходи за стотици милиарди по света и се перат пари от наркотрафик, нелегална търговия с оръжие и данъчни измами.

За това, че Ружа може би е мъртва, говорят и показанията на брат й Константин, който наследи лидерството на пирамидата след 2017 г. През март 2019 г. той беше арестуван от агенти на ФБР на летището в Лос Анджелис. По-късно Константин сключи сделка с прокуратурата и стана основен свидетел срещу империята на сестра си. Уличава в пране на пари и много нейни приближени. Константин разказва пред съда за последната среща със сестра си през октомври 2017 г. Била е пред нервен срив заради нещастна любовна връзка с американски бизнесмен, който се възползвал от парите й. 

Братът дори наел частен детектив да я търси, но и той не я открил. За последно пътувала от България към Гърция със самолет. Там имала среща с няколко мъже, качила се на миниван и оттогава я няма. През 2018 г., месеци преди ареста му, Константин Игнатов е повикан на среща в Цюрих. Човекът, с когото трябвало да се види, е високопоставен член на международната рокерска банда „Хелс Ейнджълс“, която се занимава с наркотрафик, рекет, убийства. Рокерът извадил пистолет и го напъхал в устата на Константин. „Каза, че ангажиментите трябва да бъдат изпълнени и парите, които са инвестирали в „Уанкойн“, струват повече от живота ми“, свидетелства Константин пред съда в САЩ.

Източник/ци: Афера за милиарди в Narod.bg: Известен български финансист крие тайните на измамницата Ружа Игнатова - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!