Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Окончателно: Интерпол свали червената бюлетина за Цветан Василев. Гешев, как си?

Червената бюлетина за издирване на банкера Цветан Василев е свалена от Интерпол окончателно. Това е станало с решение на Комисията за контрол на досиетата към международната организация със седалище в Лион, Франция. Това е поредният шамар за българската прокуратура под командването на Иван Гешев, тъй като свалянето на червената бюлетина по същество означава неприемане аргументите на българското обвинение спрямо Василев.

„Не става бързо, но рано или късно истината и справедливостта възтържествуват. Приемам го като крачка към пълното оневиняване на всички, които са обвиняеми по делото „КТБ“, защото то е изтъкано от същите „доказателства“, които се съдържаха и в искането за тази бюлетина. На много хора са причинени щети и унижения съвсем незаслужено. Излизането на истината за фалирането на КТБ и за последвалото ограбване на активите, ще покаже какво точно се е случило и кои са лицата, замесени в тази криминална афера, заяви пред Фрог нюз Василев. 

През 2018 г. мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев поиска от спецсъда да прекрати делото за източването на банката. Писмото му беше прочетено в залата от негов адвокат.

В писмото си Цветан Василев посочва, че ако трябва да има дело то трябва да е за организиране на фалита на банката и разграбването на активите.

Банкерът декларира, че не е присвоявал пари и смята, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г.

Цветан Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, източвала КТБ. С тези аргументи той призовава съдия Виржиния Петрова да прекрати делото поради липса на престъпления. 

Същите аргументи са представени от прокуратурата и в Интерпол, но както става ясно от решението, взето на 5 август, те са несъстоятелни. 

А Иван Гешев толкова се гордееше с направеното от него по линия на КТБ. Написа хиляди страници обвинителен акт, който се разпада с всяко следващо заседание на съда под ударите на действителните факти и доказателства. Не бяха уважени и всички искания на прокуратурата съдът в Сърбия да върне Василев в България поради липса на достатъчно основания и годни доказателства. Вече не съществува и червената бюлетина за издирване на Василев в целия свят. 

Това е поредният провал на Гешев. Според запознати може да се окаже и последния… Намекът е за предстоящи събития, които ще променят коренно служебния му статус.   

Предлагаме ви текста, който написа самият Цветан Василев в личния си сайт: 

Пореден шамар за Иван Гешев и прокуратурата – Интерпол установи, че червената бюлетина срещу мен нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията

10.08.2022

Споделям новина, която няма да научите от българската прокуратура. В началото на този месец Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол ме уведоми, че отменя червената бюлетина, издадена срещу мен от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата установи, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Комисията за контрол на досиетата към Интерпол се позовава конкретно на чл. 2 от Конституцията на Интерпол, който задължава организацията да насърчават взаимна помощ между органите на полицията „в духа на Всеобщата декларация за правата на човека“. Според Комисията за Контрол на досиетата към Интерпол, червената бюлетина срещу мен, също така, нарушава чл. 10(1) и чл. 12(1) от Правилника на Интерпол. Чл. 10(1) забранява обработката на данни за цел, която „не е в съответствие с целите и дейностите“ на Интерпол. Чл. 12(1) забранява злоупотребата с данни. 

Комисията за контрол на досиетата към Интерпол извърши нова проверка и преразгледа червената бюлетина срещу мен от 2014 г. след моя жалба в съответствие с Правилника на Интерпол. 

Това е пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Де факто, Интерпол е констатирала шест злоупотреби с бюлетини на Интерпол от българската  прокуратура само срещу моето семейство. Обективно можем да говорим за престъпления по служба на Иван Гешев. 

С години прокуратурата и придворните й медии спекулираха с Интерпол, заблуждаваха обществото за ролята на Интерпол и правеха внушения, че организацията е установила моята вина. С последното решение на Комисията за контрол на досиетата, умря любимата им опорна точка. 

На последно място бих искал да коментирам спекулациите относно червената ми бюлетина от юни тази година. По време на проверката си, Комисията за контрол на досиетата към Интерпол е установила, че има достатъчно предварителни данни, за да ме изтрие временно от системата на организацията до окончателното приключване на проверката си. По тези причини, името ми не фигурира в системата на Интерпол от юни тази година. С последното си решение, същата комисия е изтрила данните, подадени от Иван Гешев, окончателно.

Източник/ци: Окончателно: Интерпол свали червената бюлетина за Цветан Василев. Гешев, как си? (актуализирана)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!