Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Газът от Азербайджан - в пъти по-скъп, а не четири пъти по-евтин

В края на юли Кирил Петков се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и обяви, че България ще получава по-евтин азерски газ, който ще задоволи нуждите на страната.

"Ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата "критична" - обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов и поясни:

Противно на очакванията, имаме подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината.

Прословутите договорени седем танкера не са договорени и в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера през 2022 г. и опция за доставка на другите четири през 2023 година.

Освен това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и трябва да намерим начин - вероятно чрез закупуване от трети страни - на свободни слотове за разтоварване, което допълнително значително ще оскъпи цената на газа, който ще бъде доставен до България.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска и то от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа и то за две трети от договорените количества. 

Има и още един проблем - продължи Росен Христов - и поясни, че той е свързан със сериозната финансова криза, в която се намира "Булгаргаз". Положението е толкова лошо, че компанията е в невъзможност да се разплати дори за вече договорени количества.

Затова в Министерството на енергетиката са минали на денонощен режим на работа и подготвят търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

"Търсим начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ" - обясни енергийният министър.

Преди неговото изявление говори министър-председателят Гълъб Донев. Той обяви, че е създал Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача "да предложи решение за овладяване на хаоса и разрухата в сектора". От Щаба се очаква да предложи решение за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и за намаляване цените на горивата и електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики - Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на другите министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите.

"Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично" - подчерта Гълъб Донев и даде дума, че ще гарантира на българските граждани и бизнес сигурност на доставките, предвидимост на цените и сигурност, че ще има газ до края на отоплителния сезон. 

След изявленията Гълъб Донев и министрите му си тръгнаха, без да отговорят на журналистически въпроси и така и не стана ясно спрямо какви цени газът от Азербайджан е бил четири пъти по-евтин и колко всъщност е била цената му, за да се сравнява със сегашните по-високи стойности.

Източник: "Банкеръ"

Източник/ци: Газът от Азербайджан - в пъти по-скъп, а не четири пъти по-евтин | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!