Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат Божилов пред Lupa.bg: Дипломата на Асен Василев за висше образование я няма в президентството

Преди два дни Lupa.bg съобщи, че финансистът Кольо Парамов и адвокат Даниел Божилов вече месец издирват дипломата за висше образование на министъра на финансите в оставка Асен Василев, който твърди, че е завършил престижния Харвард. Официално обаче дипломата му до момента не е налична.

"Започнахме проверката с идеята да видим дали г-н Василев има магистърска степен или само бакалавърска. Към момента се оказва, че вероятно той няма нито една от двете", каза пред Lupa.bg адвокат Божилов. 

"Ние сме пуснали записвания до учебните заведения за инфомация този човек учил ли е и какво, но ще видим дали ще ни отговорят, защото материята е деликатна, защото е свързана с лични данни и не знаем до колко пълна информация могат да дадат. Същевременно сме отправили призив към президентската администрация и към самия Асен Василев да покажат документ за завършено образование", обясни адвокатът. По думите му обаче към момента никой нищо не казва по темата.

"Неофициално от президентската институция ми казаха, че при тях няма диплома на Василев, но по закон такава не се и изисква, което е вярно. Навремето поправката "Лучано", която беше приета, беше точно за такива случаи, в които, за да си министър или зам.министър не се изисква диплома за висше образование и съответно не е нужно да я представяш, когато заемаш подобен пост", обяви Божилов.

По думите му в социалните медии и като цяло всички тези хора представят страхотни автобиографии. Особено хората от "Продължаваме промяната".

"Има договор в рамка, каквито се продават за по 20 долара. Наказанията за този тип фалшификации са ниски. Съпоставката със снимките от тези сайтове са идентични. Както и на Кирил Петков, дипломата на Асен Василев е хоризонтална, а не както е автентичната вертикална. Няма записи в Харвард какви икономически специалности е изучавал Василев, не е и в юридическите регистри", каза още адвокатът.

"Тук трябва да се отбележи нещо важно. Аз не твърдя, че Асен Василев изобщо не е учил там. Напротив, той официално има прекарани 3 семестъра в Харвард Колидж. Системата на университета, както е и по другите големи университети е, че за да те приемат в тях, е нужно да представиш диплома с отлични оценки по три матури. Само че ние в България имаме две матури.

Затова преди да кандидатстваш в университета Харвард, трябва да запишеш този Колидж, в случая на Василев е Харвард Бизнес Колидж. Това е един вид подготве.

Едва след това можеш да кандидатстваш за самия университет. Ние имаме данни, че Василев е минал този Колидж, но след това изобщо няма данни какво се е случвало. Още повече по времето, когато твърди, че е учил бакалавър и магистър е работил в голяма фирма. По принцип с ученическа виза това не можеш да го правиш, не можеш да работиш. Относно това че е учил в юридическя факултет е много съмнително, защото накрая се полага практически изпит, който Василев със сигурност няма", обясни Божилов.

Източник/ци: Адвокат Божилов пред Lupa.bg: Дипломата на Асен Василев за висше образование я няма в президентството - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!