Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Ето служебния кабинет №4 на Румен Радев

Президентът Румен Радев е готов с четвъртия служебен кабинет, който му се налага да назначи заради неспособността на парламентарните партии да съставят правителство през последните години, научи Lupa.bg. До последния момент обаче държавният глава щял да държи в тайна, дори и от най-близките си сътрудници, името на бъдещия служебен премиер. Радев се колебаел между две силни кандидатури - тази на уважавания юрист и преподавател в Софийския университет проф. Даниел Вълчев или на дългогодишния социален експерт и социален министър в трите досегашни служебни кабинета на Румен Радев - Гълъб Донев.

Проф. Даниел Вълчев има шанс да бъде назначен за служебен министър-председател и като безупречен юрист да осигури честни предсрочни парламентарни избори

Донев в момента е секретар по социална политика и здравеопазване на президента, а името му се свързва с военните и с левицата. Той е възпитаник на военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Завършва магистратура по финанси в УНСС, а след това и право в Русенския университет. 

Проф. Вълчев пък се ползва с авторитет сред по-широките среди у нас и това може да наклони везните в негова посока, твърди отлично информиран източник на Lupa.bg. Той беше заместник министър-председател и министър на образованието и науката в кабинета на тройната коалиция на Сергей Станишев, както и депутат от НДСВ. 

За министър на финансите на "Дондуков" 2 са се спрели на Илия Лингорски. Той е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Бил е заместник-министър на финансите при Милен Велчев и ръководител на Държавното съкровище, подуправител за България на Международния валутен фонд и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Всички нашенци на и около средна възраст си спомнят Лингорски като дете от сериала "Васко да Гама от село Рупча", където изигра ролята на отличника Женя - верния другар на непрежалимия Иван Ласкин.

На ключовия пост министър на отбраната Румен Радев гласи един от най-верните си хора - главния си секретар Димитър Стоянов, който е полковник от запаса и също като президента е пилот и е бил началник-щаб на Военновъздушните сили.

Полк. Димитър Стоянов най-вероятно ще оглави Министерство на отбраната

Заместникът на Бойко Рашков - Венцислав Катинов може да оглави Министерство на вътрешните работи, макар че за поста е спряган и бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Червеният депутат и остър опонент на лидерката на БСП Корнелия Нинова - Крум Зарков е без конкуренция за министър на правосъдието, твърдят запознати.

Атанас Пеканов ще е вероятният вицепремиер по европейските фондове. Той беше вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев.

Световният шампион по стрелба Весела Лечева може да оглави Министерството на спорта. Тя бе председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) и депутат от БСП.

Историкът и преподавател в Пловдивския университет и бивш депутат от БСП доц. д-р Пламен Славов, който в момента е зам.-министър на културата, най-вероятно ще стане министър на културата.

Служебният министър на околната среда и водите в правителството на Огнян Герджиков - Ирина Костова е фаворит за поста на екоминистър и в четвъртия служебен кабинет на Румен Радев.

Гълъб Донев ще бъде или премиер или вицепремиер и министър на труда

Ако не стане премиер Гълъб Донев отново ще бъде министър на труда, както и вицепремиер по социалната политика.

За министър на земеделието вероятно ще бъде назначен инженерът-агроном Явор Гечев. Той дълги години работи в Държавен фонд „Земеделие“, като стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив. Бил е заместник-министър на земеделието и храните, депутат от БСП, шеф на Младежкото БСП, а в момента е председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. 

В Министерство на енергетиката отново ще се върне Николай Павлов, който бе служебен министър.

Арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие в служебните правителства на Румен Радев сега най-вероятно ще бъде назначен за министър.

Очаква се Румен Радев да обяви четвъртия си служебен кабинет във вторник, 2 август. Тогава той трябва да обяви и разпускане на Народното събрание и дата за предсрочните парламентарни избори.

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Ето служебния кабинет №4 на Румен Радев - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!