Любена и Еврото се развеждат. Прехвърлят имоти за милиони на Хърсев

Atanas Tchobanov

Петьо Еврото и Любена Петрова са в развод и прехвърлят скъпи имоти на фирма на финансиста Емил Хърсев. Той твърди, че това било по договор за доверително управление. Но многомилионните сделки пораждат съмнение за пране на пари.

През 2020 г. разследване на BIRD разкри, че Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в Бояна за минимум 2 милиона лева. Стойността на тези имотни придобивки се разминаваше съществено с официално декларираните доходи, установи проучване на БРРД. Името на Петрова се свързва и със скъпи имоти в центъра на Солун.

Любена Петрова е съпруга на бившия следовател Петьо Петров с прозвище „Еврото“. Те са главни действащи лица в скандала “Осемте джуджета” – схема за изнудване и превземане на бизнес с участието на адвокати, висши прокурори и мутри, разкрита от индустриалеца Илия Златанов в серия интервюта за Антикорупционния фонд.

Купува за 300 000 продава за 4 милиона

През 2018 г. Любена Петрова се сдобива с голяма вила в с. Кладница. За къщата в полите на Витоша с 430 кв.м. разгъната застроена площ младата бизнес дама плаща 313 000 лева. Няма данни за ипотека или заем за придобиването на този имот.

На 10 март т.г. същият имот е продаден от съсобствениците Петьо Петров и Любена Петрова за 3 911 660 лв. Купувач е фирмата “Мира Дива” ООД, контролирана от финансиста Емил Хърсев.

Едновременно с това “Мира Дива” придобива от същите продавачи апартамент от 96 кв.м. на ул. Луи Айер в София за 645 423.9 лв. И тази сделка е изключително изгодна за Любена и Еврото, тъй като апартаментът е придобит през 2016 г. от Любена само срещу 89 582.5 лв.

Така само от тези две имотни сделки семейството “оправдава” над 4 милиона лева, но това не е всичко.

Други имотни придобивки на Любена Петрова минават през две фирми: „Ел Пи Логистик“ и  „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“. От 13 март т.г. и двете фирми вече са собственост на “Мира Дива ООД. Прехвърлянето на дяловете на “Ел Пи Логистик” е станало срещу 70 000 евро, а дяловете на „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“ са оценени на 750 000 евро.

Тези суми са твърде скромни в сравнение с оценката на недвижимото имущество на „Ел Пи Логистик“ и  „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“, описано подробно в предишното ни разследване.

Доверително управление или пране на пари?

Потърсен за коментар финансистът Емил Хърсев отговори следното:

“Мира Дива ООД придоби от г-жа Любена Петрова 100% от дяловете на две търговски дружества в изпълнение на договор за доверително управление, сключен с адвокат, действащ като довереник на негови клиенти по силата на споразумение за разпределение и ликвидация на семейна имуществена общност след прекратяване на граждански брак.

Представляваното от мен дружество Дружеството Мира Дива ООД е краен собственик на цялото придобито имущество, друг е въпросът, че то е поело към възложителя по силата на казания договор за доверително управление определени задължения за начина и реда на осигуряване на междинно (мецанин) финансиране, придобиване, плащане, разпореждане и ликвидация чрез продажба на придобитото имущество, в частност за погасяване на ползваното за придобиване на подлежащото на ликвидация семейно имущество междинно (мецанин) финансиране.”

Хърсев не пожела да разкрие кой именно адвокат е страна по сключения от “Мира Дива” ООД договор за доверително управление.

Дори и всички тези движения да са в рамките на делбата на имущество при развод, прави впечатление от една страна шокиращата разлика в цените на имотите при придобиването и при продажбата им, а от друга – подценената стойност на дяловете на фирмите, спрямо стойността на имуществото, което те владеят.

През годините станаха известни и други съмнителни финансови операции на Хърсев с лица и фирми, имащи проблемна репутация. Така например къщата за гости на бившия зам.-министър Александър Манолев, построена с крадени европейски средства, беше ипотекирана срещу заем от фирма на Емил Хърсев. Няколко елитни имота в София, свързвани с криптокралицата Ружа Игнатова, също се оказаха в патримониума на фирми, собственост на финансиста.

10 април 2022

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Любена и Еврото се развеждат. Прехвърлят имоти за милиони на Хърсев - BIRD

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!